Има защо мащерката да е сред най-популярните у нас билки,

...
Има защо мащерката да е сред най-популярните у нас билки,
Коментари Харесай

За какво е полезна мащерката

Има за какво мащерката да е измежду най-популярните у нас билки, чиято здравословна популярност се носи още от времето на Древна Гърция, пише  здраве.bg .

Мащерката (лат. Thymus vulgaris) е целогодишно растение с дребни цилиндрични лилави цветчета, което през днешния ден всеобщо използваме като фалшификация, а плодовете, цветовете и листата се ползват под формата на лечебно средство за разнообразни болестни положения на организма.

За общо здраве и предотвратяване от инфекции
Все по-често се приказва за това по какъв начин свободните радикали способстват за стареенето и предизвикват увреждане на клетките, което може да провокира разнообразни патологични процеси.  Мащерката съдържа няколко типа антиоксиданти - флавоноиди, терпинен, бета каротин, които прочистват тялото от свободните радикали  и ни оказват помощ да се предпазим от вредите, които те могат да му нанесат.

Въпросната билка съдържа и тимол - характерен антимикробен сътрудник, който работи самоуверено в битката с другите видове патогенни микроорганизми -  вируси , гъбички, паразити, бактерии. В доста аспекти са нужни още проучвания, само че предварителните резултати демонстрират, че мащерката може да е изключително потребна за оправянето с упоритите Candida fungi – микроорганизмите, виновни за множеството гъбични инфекции.

За здравето на устата и при болести на горните дихателни пътища
Заради антимикробните си съставки мащерката постоянно се прибавя към водата за уста и пастата за зъби - с цел да ограничи отлагането на зъбна плака и да увеличи положителната хигиена на цялата уста.

Използва се и като съставна част в капките и билковите медикаменти за  кашлица  - с цел да помогне за преборването с вируса, виновен за грипа и настинките.

Мащерката е благонадежден съставен елемент и за лекуването на астма, бронхит, круп и ангина , защото сполучливо отстранява секретите при инфектиране на горните дихателни пътища.

Традиционни приложения на мащерката
Чаят от мащерка от дълго време се употребява за лекуване на диария и газове, за облекчение на ревматоидни болести и при паразити като да вземем за пример анкилостома (паразит, живеещ в дванадесетопръстника и тънкото черво). Нанася се и локално за лекуване на акне, рани и кожни инфекции.

 

Според някои билкари мащерката може да лекува главоболие и висока температура, да намалява холестерола и да облекчава признаците при болести на черния дроб .

Предпазни ограничения
Мащерката е налична под разнообразни форми: масло, сушена  билка , пудра, течен дестилат, изсъхнал дестилат. Когато се нанася локално, е допустимо да аргументи контактен дерматит или неспокойствие на кожата, а одобрявана вътрешно може да докара до алергични реакции – най-много при хората с нетърпимост към риган.

Други нежелани реакции при потребление на мащерка не са следени, само че все пак, преди да решим да я одобряваме като хранителна добавка, е най-добре да се консултираме със своя доктор или фармацевт .

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР