Има задълбочаване на негативните демографски тенденции, заяви в предаването „Неделя

...
Има задълбочаване на негативните демографски тенденции, заяви в предаването „Неделя
Коментари Харесай

Има ли обрат демографската криза в България? Как други страни обърнаха ниската раждаемост

Има задълбочаване на отрицателните демографски трендове, съобщи в предаването „ Неделя 150 “ на БНР доцент Стоянка Черкезова от Българската академия на науките.

Ако сред 2001 и 2011 популацията е намаляло почти с 500 000 души и главно това се е дължало на естествени процеси, то последното броене през предходната година сочи, че популацията е намаляло почти с 800 000 души и се вижда, че през последните 10 години има усилване на въздействието на миграцията, разясни доцент Черкезова.

„ Изселените имат превес над заселените. Това не значи, че естествените процеси бележат усъвършенстване. “

Относно раждаемостта тя съобщи, че не се обрисува особена смяна в броя на децата, които се чака една жена да роди в живота си и посочи, че дамите във фертилна възраст понижават с към 45 хиляди годишно.

Населението на страната остарява от 60-те години насам, а от 90-те години прекосяваме към страни със мощно застаряваща конструкция на популацията, уточни експертът.

„ Имаме избрани профили на смъртността, ниска раждаемост и това са трендове, заложени от по-рано. “

По време на пандемията високата смъртност се измества и към по-младите възрасти, означи още Стоянка Черкезова.

Това, че хората мигрират и не желаят да раждат се дължи на една единствена причина – че не виждат своето бъдеще в България, разяснява доцент Григор Сарийски от Българска академия на науките. Румънците са на второ място в Европа по раждаемост, т.е. те виждат вероятност в своята стопанска система, направи паралел той.

Според Сарийски даването на пари за поощряване на раждаемостта не работи.

„ Не всичко е пари, а въпрос на вероятност. “

През 2010 година едно от седем деца се раждаше в София, сега е всяко четвърто, съобщи Григор Сарийски. Според него след София идната стъпка е Терминал 1.

„ Трябва да се подходи сложно – както когато лекувате тежко хронично заболяване: акция, ориентирана против целия организъм. С раждаемостта е същото. “

Хората желаят да отглеждат децата си в сигурна и качествена среда, сподели доцент Черкезова. Тя е съгласна, че приходите са единствено дребна частица и е значима вероятността – качествено опазване на здравето, качествено обучение, работеща стопанска система.

Остаряването на популацията ще докара до сериозен спад в брутния вътрешен артикул, тъй като популацията в дейна възраст понижава доста съществено, разяснява Стоянка Черкезова.

Според нея може да се възползваме от прекосяването към повече автоматизация през идващите години.

„ Част от труда може да бъде стихотворец не от хора и това може да бъде обезщетено със основаването на подобаващи фрагменти,

Около 40 на 100 от стопанската система на България е подобаваща и предстои на автоматизация и цифровизация, уточни Черкезова, цитирайки данни на Световната банка.

Виктор Орбан пое за повторно ръководството в Унгария при пагубен коефициент на обща плодовитост, сега с помощта на голям брой ограничения обстановката е друга, посочи Григор Сарийски. Той даде образец с това, че на всяка майка под 40 години там се отпуска безлихвен заем до 32 хиляди евро, който при раждането на трето дете се опрощава, а при раждането на четвърто дете към този момент няма подоходен налог. В Дания пък през 2014-2015 година е била извършена акция „ Направи го за Дания “, вследствие на което общата плодовитост се е нараснала с 1/16 единствено за две години.

Качествените работни места са главен фактор за задържане на хората, счита Сарийски. Той открои подобряването на „ кореспонденцията сред висшето обучение и бизнеса “ и разкриването на качествени работни места като водещи ограничения.

Основна мярка е да се обезпечи завършването на повече артикули, на които написа „ Произведено в България “, безапелационен е икономистът.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР