Има ясна възможност да се състави правителство. То ще има

...
Има ясна възможност да се състави правителство. То ще има
Коментари Харесай

Варианти за управление има. Да видим дали ГЕРБ желае това.


Има ясна опция да се сформира държавно управление. То ще има съществени преимущества. Още повече, че въпросът “Радев ” се трансформира във все по-сериозен проблем за България. Но остава да забележим дали ГЕРБ ще имат воля да ръководят.

В това Народно заседание има ясна опция за сформиране на експертно, в случай че той бъде даден на партията на Стефан Янев. ГЕРБ, Движение за права и свободи и БВ имат 115 места и им би трябвало дребна поддръжка, с цел да осъществят свое ръководство. Тя най-вероятно би пристигнала от Българска социалистическа партия, които към този момент обявиха, че не изключват опцията да поддържат държавно управление, в случай че то не е с мандата на ГЕРБ, Движение за права и свободи или “Възраждане ”. Още повече, четирите партии към този момент си сътрудничиха при избора на Вежди Рашидов за ръководител на Народно събрание.

Към момента, да отидат на пети парламентарни и четвърти предварителни избори в границите на по-малко от две години. Отговорността за такива избори би била напълно тяхна и те ще са артикул на партийното им предпочитание да се завоюват няколко гласа повече, както и на сметките на водача им във връзка с проблематичната му известност.
Редакцията предлага
Експертната формула: Едно такова държавното управление евентуално ще бъде оповестено като кабинет на “националното избавление, отговорност ” или нещо сходно и в него ще преобладават специалисти, които не са партийно ангажирани. Не е изключено да има и няколко основни политически фигури от четирите партии, които обаче да скрепяват политическото единодушие. Мандатът на държавното управление в началото ще е до локалните избори, само че може да бъде и продължен, в случай че формулата се окаже работеща.

Политиката : Всъщност един подобен кабинет би траял политиките на държавното управление “Петков ” в доста огромна степен.

Повишаването на пенсиите и обществените заплащания ще се запазят, въпреки че нови покачвания може и да бъдат краткотрайно отсрочени. Българска социалистическа партия обаче ще упорства за по-щедра обществена политика и е евентуално да получи повишение на минималната работната заплата, което в действителност ще удостовери метода на Асен Василев към фискалната тактика.

Вече е ясно, че прогнозите и бюджетните хрумвания на служебното държавно управление “Донев ” бяха просто пропагандни материали, които целяха само да нападат Политическа партия и Демократична България. Затова и служебното държавно управление отхвърля да внесе собствен проектозакон за бюджета в Народно събрание и даже излиза с екстравагантни хрумвания, че има три различни плана. Това значи единствено едно – отвод да се носи отговорност за прогноза и пресмятане на балансите за следващата година. Както и удостоверение, че актуалният бюджет е по-добра основа за посрещане на зимата, в сравнение с проекциите на служебното държавно управление. В една такава среда е евентуално и едно ново постоянно държавно управление да стъпи по-скоро на сегашния бюджет, в сравнение с кашата от спорни допускания на служебния финансов министър.

Българска социалистическа партия би била сериозен проблем в една нова “експертна ” гарнитура. Затова още преди да се сформира сходно държавно управление, би било добре да има в детайли и ясно решение от страна на Народно събрание за позицията на България за войната в Украйна – от пращането на оръжие до превъоръжаването на армията. Едно такова решение би задължило всяко държавно управление – и постоянно, и служебно – да води съответната политика.

Корупцията : Новото държавно управление несъмнено ще си постави някаква “антикорупционна ” брошка и ще бори нереалната корупция в България. Или пък ще се пробва да търси корупция при “посредниците ”, които Политическа партия сякаш вкарали в газовия бранш. Тази формула продължава да се върти от ГЕРБ, които като че ли не могат да схванат, че скъсването с “Газпром ” допуска другарство с компании, които в огромната си част са “посредници ”, а не директни “производители ” на газ. Но тази опорка наподобява е комфортна на хората на Борисов, те си я харесват и ѝ се радват, тъй че надали скоро ще изчезне.

Докато си основават такива дребни наслади обаче, политиката против корупцията в страната и по високите етажи на властта ще се сведе до абсурдистка пантомима.

Предимствата на експертната формула:

Едно ръководство сред ГЕРБ, Движение за права и свободи, БВ и Българска социалистическа партия не е нещо, което може да разсъни възторг и да тушира естествени политико-естетически отрицателни реакции. В него се открива парадоксалността на избора на Вежди Рашидов за непрекъснат ръководител на Народно събрание: в началото всеки би приел концепцията за безвкусна смешка.

Все отново експертната формула има солидни причини зад себе си, даже повече, в сравнение с избора на най-възрастния член на Народно събрание за негов ръководител:

1) По-добре е да се сформира едно такова държавно управление, в сравнение с да се отиде на нови, скъпи, предварителни избори, които ще са с неразбираем резултат във връзка с опцията да се сътвори по-стабилно управление;

2) Това държавно управление би запазило опцията да има действителна съпротива в Народно събрание. Политическа партия и Демократична България ще останат отвън кабинета, което ще лиши “Възраждане ” от комфорта да са единствена съпротива на ръководещите. В Италия стана ясно, че когато всички съществени партии влязат в “технократско ” ръководство, печелят тези по-маргинални партии, като националистите на Мелони, които останат отвън него. България няма потребност да надува платната на “Възраждане ”, които биха я отвели в затлачени и минирани евразийски води;

3) Политическа партия и Демократична България ще получат опция да продължат да държат вниманието върху съответни корупционни проблеми. България няма проблем с корупцията по високите етажи като абстракция. Има съответни и съществени подозрения във връзка с водача на ГЕРБ и те са свързани с няколко абсурда, които (уж) не престават да се проверяват. Само преди дни прокуратурата, да вземем за пример, поддържа изказванията на Министерство на вътрешните работи за нуждата от ареста на ПР-ра на Бойко Борисов. Никоя естествена страна не може да си разреши да бъде в обстановка, в която във всеки един миг водачът на най-голямата ѝ партия може да се окаже замесен и дори обвинен по тежко корупционно обвиняване.

Даниел Смилов

Уви, тези съответни подозрения в България не могат да се разсеят просто посредством нови, следващи избори или присъединяване във властта, както ГЕРБ несъмнено си мислят. Нито пък посредством туптене на топката и липса на съответни дейности по следствието на свадите от страна на прокуратурата, която към този момент над две години е затънала в събиране на експертизи и превод на документи. Добре е да има действителна съпротива в лицето на Политическа партия и Демократична България, които да не разрешат тази проблематика да се смете под нечий съдружен килим;

4) Един подобен по-разнороден четворен формат наподобява би имал частичната благословия на президента, който по този начин или другояче се е трансформирал в критик главно на Политическа партия и Демократична България, както и на евроатлантическите партии. И в рецензиите си в последно време минава границите на разсъдъка и приличието, като намерено ги наскърбява като “войнолюбци ”, страхливци, които няма да се борят за страната си и така нататък С всичко това се трансформира във все по-сериозен проблем за България, само че една четворна коалиция би поотложила за момента челния му конфликт с Народното събрание и изпълнителната власт. И, най-важното, би измъкнала властта от ръцете на президента.

В последна сметка, България е парламентарна народна власт и би трябвало да почита изборните си резултати. Политическа партия и Демократична България не завоюваха предходните избори и е редно да са в съпротива. ГЕРБ и Движение за права и свободи излязоха първи и имат отговорността да ръководят, по този начин както могат. Варианти за ръководство има, в този момент следва да забележим дали имат предпочитание за това.

*Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР