Има всички шансове да се поздравим с положителен резултат в

...
Има всички шансове да се поздравим с положителен резултат в
Коментари Харесай

Завършваме годината с 1.8-1.9% ръст на икономиката

Има всички шансове да се поздравим с позитивен резултат в края на годината във връзка с влизането ни в Шенген. Най-големият риск се намира тук, в тази зала, уповавам се той да не се осъществя, съобщи министър председателят по време на блиц контрола в НС

Оптимизъм за влизането на България в Шенген изрази министър председателят акад. Николай Денков по време на днешния блиц надзор в Народното събрание.

" Има всички шансове да се поздравим с позитивен резултат в края на годината във връзка с влизането ни в Шенген. Най-големият риск се намира тук, в тази зала, уповавам се той да не се осъществя, " захапа " обаче той опозицията.

" Остава да работим по същия метод - по антикорупционната комисия, измененията в Конституцията, да продължим с дипломатическите старания, без да сътворяваме напрежение ", добави той.

Това е един от най-важните цели за България, с цел да успеем да преодолеем една неправда, която пречи на българския бизнес, на българските жители, която е обвързвана със загуби за стотици милиони всяка година ", сподели той.

" Това, което може да се направи, е да имаме явен проект обвързван със законодателна стратегия, която вие приемате в Народно събрание, и дипломатически старания от страна на госпожа Мария Габриел и ясна позиция от страна на България, осъществена през мен, като министър-председател и министерствата - във всяко едно от техните отраслови отговорности, с цел да покажем, че би трябвало да бъде в зоната Шенген ", безапелационен бе той.

Денков още веднъж акцентира, че и Нидерландия, и Австрия, и целият Европейски съюз има изгода от това България да е в шенгеското пространство.

" Това е от изгода освен за България, това е от изгода и за Австрия и за Нидерландия, които до момента са имали запаси. Това е от изгода и за цяла Европа ", счита министър председателят.

На въпрос за икономическите индикатори на страната, министър председателят също изрази позитивизъм. " България се оправя извънредно добре през последната година. Тя е с едни от най-високите растежи в Европейски Съюз, с една от най-ниските инфлации. Въпреки общите усложнения на стопанската система в света, българската стопанска система се оправя добре и тази година ще приключи с 1,8-1,9 напредък на Брутният вътрешен продукт ", предвижда Денков.

По тематиката с износа той означи, че м.г. е била " изключителна по отношение на нарасналите цени на силата и износа с развиването на бойните дейности ", по тази причина " би трябвало да се търсят по-изгладени данни за развиването на страната ".

" До момента обстановката наподобява добре ", счита Денков. Това обаче не го успокоявало и следели какво се случва. Целта е да се усилят опитите и триумфите в привличането на задгранични вложения. Тази година те са с 50% повече от м.г., с позитивна наклонност за развиване, настоя министър председателят. И означи, че дружно с депутатите, посредством и на законодателството, което те одобряват, основават удобна обстановка за привличане на вложения. 

" Търговският баланс от години е негативен, само че има позитивно развиване в бранша на услугите. Там би трябвало да се внимава по какъв начин ще се промени IT сферата поради внедряването на изкуствен интелект ", съобщи министър председателят. В Стара Загора пък имал деклариран интерес от инвестиция за над 4 милиарда лева. 

Той означи, че би трябвало да се грижат за аграрния бранш. Вече били дадени всички средства, които се поставят и те били повече от предните 2 година Съфинансирането е нараснало до оторизации най-много, а преди било на минимума, уточни той.

А Румен Гечев от Българска социалистическа партия настоя ръководещите да са по-внимателни във външната политика.  Успешна е политиката, която обезпечава положителни благоприятни условия на българския бизнес, счита той. И настоя кабинетът и министрите да са " по-разумни, по-организирани и осведомени какво вършат сътрудниците ни от Европейски Съюз за преструктуриране на стопанската система и новите провокации ".

" Не мисля, че имаме основни разлики, може би единствено в някои нюанси. Успехът на Румъния се дължи в това, че тя съумя да реформира правосъдната си промяна преди 10 година Това липсва на България ", сподели Денков, репликирайки на напомнянето, че Румъния има по-добри индикатори от нас. И призна, че би трябвало да се внимава във връзка с външната политика.

Относно напредъка по подписаното съглашение сред миньорите, Народното събрание и държавното управление през октомври месец Денков увери, че се работи доста интензивно и има прогрес по всички точки, както и това, че текат договаряния с Европейска комисия. 

Синдикатите също имали информация по какъв начин вървят диалозите и всичко по съглашението.  

" Има много ясна концепция по какъв начин да се ревизират точките и по какъв начин да се реализира прехода, тъй че хората там освен да бъдат предпазени, само че да имат вероятност за развиване. Работим и за това Стара Загора да бъде един от най-развитите стопански индустриални райони в България ", заключи министър председателят. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР