Има вероятност начело на Афганистан да застане управляващ съвет, но

...
Има вероятност начело на Афганистан да застане управляващ съвет, но
Коментари Харесай

Лидерът на талибаните взема върховната власт, Афганистан няма да бъде демокрация

Има възможност отпред на Афганистан да застане ръководещ съвет , само че по-скоро държавната власт ще бъде съсредоточена във висшия водач на талибаните Хайбатула Акундзада . Сигурно е обаче, че страната няма да бъде народна власт и ще се ръководи съгласно законите на шариата, съобщи високопоставеният представител на талибаните Вахидула Хашими, представен от организация Reuters.

По думите му, новата властова конструкция ще припомня тази, по която талибаните управляваха през интервала 1996-2001 година Тогава отпред на талибаните беше висшият им водач Мула Омар, който по-късно се отдръпна от вземането на решения по всекидневни проблеми и ги разпореди на ръководещ съвет. Той резервира за себе си решенията с световен или дълготраен темперамент.

Хашими разяснява, че доста управнически въпроси още не са решени, Афганистан няма да бъде демократична страна, тъй като няма почва за това.

" Няма да има никаква демократична система , тъй като няма никаква основа за това в нашата страна. Ние даже няма да обсъждаме каква да е политическата система в Афганистан, защото е ясно, че това е законът на шариата. " - показва той.

По думите на Хашими, въпросът за правото на афганистанските дами да учат и да работят ще бъде решен от съвет от ислямски богослови. По същия метод ще бъде взето и решението за това какво да бъде наложителното облекло за дамите.

Очаква се Ахундзада, както Мула Омар в предишното, да има висшата власт, над ръководещия съвет, а ролята на президента да се извършва от някого от неговите заместници.
 Ашраф Гани е в ОАЕ, счита да се върне в Афганистан
Ашраф Гани е в ОАЕ, счита да се върне в Афганистан

Отхвърли изказванията, че е изнесъл 169 млн. $...

Междувременно обаче определеният президент на страната Ашраф Гани, който напусна страната, не е подавал оставка.

Гани напусна Афганистан на 15 август, когато. По думите му, той е бил заставен да направи това, с цел да не се стигне до кръвопролития. Сега президентът обитава в Обединените арабски емирства, само че разгласи, че има желание да се върне в родината си.

" Сега организирам съвещания и считам да се върна, с цел да продължа напъните за възобновяване на справедливостта за афганистанците ", показва Гани във видеобръщение към афганистанския народ.

По думите му, той е бил заставен да емигрира, за да не се стигне до кръвопролития.
 Външните министри на страните от НАТО ще заседават изключително поради Афганистан
Външните министри на страните от НАТО ще заседават изключително поради Афганистан

Виртуална среща на 20 август…

Ситуацията в Афганистан провокира безпокойствие в интернационалната общественост.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разгласи, че привикна изключително съвещание на външните министри от Алианса на 20 август. Центърът на НАТО в Афганистан продължава да действа.

Ситуацията в Афганистан се разисква интензивно и в европейските институции - в, както и в , и във формат външни министри.

Британският министър председател Борис Джонсън от своя страна съобщи подготвеност да семейства на виртуална която главно да разиска влошаващото се състояние в арабската страна.

Темата беше разисквана и от на Организация на обединените нации.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР