Има възможност за изпращане в Италия на преподаватели, обучаващи първите

...
Има възможност за изпращане в Италия на преподаватели, обучаващи първите
Коментари Харесай

Меджидиев: Наши преподаватели на спешните екипи по въздуха може да бъдат изпратени в Италия

Има опция за изпращане в Италия на преподаватели, учащи първите ни екипи за оказване на незабавна помощ по въздух. Това сподели пред публицисти министърът на опазването на здравето в служебния кабинет Асен Меджидиев, който посети симулационния център във ВМА. В него към този момент се образоват първите лекари и медицински сестри, които ще бъдат с екипите в хеликоптерите за оказване на незабавна здравна помощ по въздух. По думите му преподавателите могат да заминат след 10 дни.

В симулационния център на ВМА са реализирани условия, съвсем изцяло отговарящи на изискванията в хеликоптерите, които сме купили, а манекените, с които работят учащите се, са доста висок клас, уточни още той, представен от Българска телеграфна агенция. Първите два хеликоптера се чака да дойдат в България в средата на юли, напомни министър Меджидиев и уточни, че първите две бази, които ще се употребяват, са в София и Долна Митрополия. Другите бази, които се плануват, са във Варна, в Пловдив и Ямбол. Площадки за кацане на хеликоптерите ще има в съвсем всички академични и регионални лечебни заведения, добави той.

Това е развой, който изисква доста сериозна организация, със взаимни старания на министерствата на опазването на здравето, превоза, защитата, както и на Президентството и ВМА. Първата група от 50 лекари и медицински сестри към този момент се образова, а при започване на юни ще стартира и образование на втората група. Кандидатите са лекари, лекари-специализанти, медицински сестри, акушерки, парамедици и един лекарски помощник, като те са от 17 лечебни заведения, четири центъра и един филиал за незабавна здравна помощ от цялата страна. За образованието са кандидатствали лекари и медицински експерти от София, Бургас, Гоце Делчев, Монтана, Панагюрище, Плевен, Разград, Сандански и Шумен.

В момента се построяват площадките за кацане на хеликоптерите в страната, както и хангарите. Координацията също се провежда, направен е и софтуерът за връзката, която ще се реализира от координационен център, който ще би трябвало да е обвързван с всички незабавни центрове в страната, с всички лечебни заведения, Държавния авиационен оператор, Ръководството за въздушно придвижване, с цел да се обезпечат коридорите за хвърчене на хеликоптерите и други

Спешната помощ по въздух ще бъде безвъзмездна, сподели още министър Меджидиев.

Началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски сподели, че в симулационния център се образоват и парамедици, и бойни санитари. Центърът към този момент се употребява с огромно доверие и от ден на ден поръчки за образование има от страна на полицията, разследващи служби, Националната работа за защита. Преподавателите ни са опитни, добави той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР