Има три възможности за финансиране на безплатното висше образование, обяви

...
Има три възможности за финансиране на безплатното висше образование, обяви
Коментари Харесай

Асен Василев: Пари за висше трябва да се дават срещу работа в България

Има три благоприятни условия за финансиране на безплатното висше обучение, разгласи финансовият министър Асен Василев. По думите му, кабинетът и Народното събрание ще решат дали пари заделени като аварийни би трябвало да бъдат изразходвани тъкмо за това.

Вчера държавното управление разгласи свои оферти за промени в закона за висшето обучение, съгласно които страната ще заплаща цялото следване на студентите държавна поръчка. За това ще са нужни съгласно изчисленията на Кабинета към 150 млн. лв.. Безплатното висше обучение ще влезе в действие още от втория учебен срок тази година в случай че бъде признато от Народното събрание.

В момента студентите държавна поръчка са 179 765, от тях над 116 хиляди учат за придобиване на бакалавърска степен, а останалите са магистри и докторанти. Целта на законопроекта е България да увеличи равнището на хора с висше обучение, защото сега единствено 33,5% от хората на възраст сред 30 и 35 години имат такова.

" Моето персонално мнение, е че страната би трябвало да финансира следването на студентите единствено при изискване, че те поемат ангажимент след това пет години да работят в страната. Така ще допринесат за развиването на стопанската система и ще върнат инвестицията в тях ", изясни финансовия министър.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР