Има спешна нужда от още доброволци, храни, напитки и хигиенни

...
Има спешна нужда от още доброволци, храни, напитки и хигиенни
Коментари Харесай

Доброволци на ГКПП Дуранкулак: Нуждаем се от храна и вода за бежанците

Има незабавна потребност от още доброволци, храни, питиета и хигиенични материали на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Дуранкулак " .  За това сигнализират от БЧК и неправителствени организации, представени от . Потокът от украински жители, влизащи през граничния пункт, внезапно е повишен през последните дни - съвсем двойно, което постанова непрекъснато застраховане с хора в пункта на филантропичната организация.

" Хранителните артикули са на изчерпване, а рейсовете сега са над 10 " , съобщи един от доброволците Димитър Франгов. По думите му въпросните рейсове са пристигнали нощес, само че тази сутрин още са били на граничния пункт, като не престават да идват още нови и нови рейсове. Пътуващите в тях цяла нощ са били без достъп до храна и вода.

" Задължителната от няколко дни регистрация за краткотрайна протекция усложнява обстановката на пункта ", безапелационен е ръководителят на Оценка за съвместимост на БЧК в Добрич доктор Артюн Еринозов, по думите на който множеството от чакащите са деца.  " Предвид на това, че потокът е извънредно огромен и поради на това, че регистратурата е наложителна към този момент на контролно-пропусквателен пункт „ Дуранкулак “, скупчването е огромно. Имаме потребност от още доброволци, изключително в нощните часове ", съобщи той. По думите му на денонощие през пункта минават сред 20 и 25 рейса, следва от БЧК да наеме хора на цивилен контракт, които да обезпечат нощните наряди.
Вчера БНР заяви за най-малко 10-часово очакване, на което са подложени украинските бежанци на Дуранкулак, където пунктовете за обработка на документи са едвам 5. За съпоставяне в Бургаско да вземем за пример към този момент има над 16 пункта, някои от които работят непрекъснато, и работата върви много по-бързо.  " На пункта (Дуранкулак - бел. ред.) те се посрещат единствено от доброволци.  Казват, че има безчовечен условия. Изморени, с дребни деца, търсят непрекъснато телефони, горещи телефони да се оплачат.  Искат да се свържат с посолството на Украйна да опишат какво е тук на границата ", разказа Георги Георгиев от БЧК пред Националното. Както той, по този начин и останалите доброволци апелираха за помощ и от страната за обезпечаване на хранителни артикули и хигиенични материали. " Всичко е единствено доброволци и неправителствени организации. Държавата нищо не е доставила до момента ", разяснява Георгиев.
По последни данни от държавния уебсайт за украинските бежанци ukraine.gov.bg у нас са влезнали 164 хиляди бежанци. 75 302 от тях са останали у нас, 25 000 от които са деца. Над 39 хиляди са настанени в хотели в страната, като 51 759 души са получили краткотрайна протекция. Министерски съвет наскоро удължи до 15 април опцията украинците, пристигнали у нас поради войната, да получават краткотрайна закрила и без експлицитното им волеизявление и регистрация за прилагане на краткотрайна протекция.

Снимка: Мая Щърбанова/БНР

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР