Има сигнали за заплахи с уволнение на медицински лица, които

...
Има сигнали за заплахи с уволнение на медицински лица, които
Коментари Харесай

Д-р Иван Кокалов: На всички лекари на първа линия трябва да се плаща за риска да се заразят с ковид

Има сигнали за закани с уволняване на медицински лица, които не могат да показват зелени документи на другия ден след издаването на заповедта, както и заповеди на шефове на лечебни заведения такива хора да си останат у дома. Тези сигнали пристигнаха от синдикалисти, това заяви в " Денят стартира " доктор Иван Кокалов, член на Надзорния съвет на НЗОК, вицепрезидент на КНСБ.

" Реагирах незабавно. Попитах министъра обикновено ли е да се плашат по този начин хората и да се вкарва такова условие от 0:00 часа. Министърът сподели, че ще се вкарат безвъзмездни проби за работещите, с цел да могат да влязат. Казано на медицински език - това е палиативно решение ", разяснява доктор Кокалов.

Той дефинира ограниченията като положителни, само че методът на въвеждането им не беше премислен изцяло. Обществото ни въпреки това е склонно да се опълчва на всяка заповед. Освен това хората се въздействат и от разнообразни непроверени информации и това също способства за ниското равнище на имунизация у нас.

Д-р Кокалов разяснява и казуса с финансирането на лечебните заведения и поисканата оставка на шефа на НЗОК проф. Петко Салчев.

" След това предаване аз ще вземам участие в Надзорния съвет, тъй като казусът с смяната на цените на горива, електрическа енергия, храни въздейства върху издръжката на лечебните заведения и би трябвало да вземем ограничения. Това го говорихме и с Петко Салчев. В Касата има средства и би трябвало да вземем ограничения. Убеден съм, че всички единомислещо ще вземем решение да се дофинансират лечебните заведения, с цел да не изпадат във банкрути ", означи той.

Д-р Кокалов акцентира, че болничните заведения би трябвало да имат задоволително запаси, че е належащо в бюджета за 2022 година да се реши какви промени са нужни в цените на пътеките и се съгласи с мнението на шефа на коронавирус отделението на " Пирогов " доктор Петър Атанасов, че не леглата и постройките лекуват, а личният състав. Заплащането на медиците не е атрактивно.

Допълнителните пари за медиците на първа линия се заплаща от бюджета и там има едно недоумение, че парите се начисляват за часове наличие измежду тези пациенти. Това не е вярно, по думите му, защото човек може да се болести и единствено от два часа престой. " Трябва да се заплаща на всички за риска от заразяване ", безапелационен беше той.

Д-р Кокалов означи също, че стартовата заплата на един експерт по здравни грижи не може да бъде по-малко от два пъти минималната заплата на страната, а на новак доктор - три пъти тази заплата.

Вижте целия диалог във видеото.

АКО ИМАТЕ ВЪПРОСИ ЗА НОВИТЕ МЕРКИ ИЛИ ИСКАТЕ ДА СПОДЕЛИТЕ КАЗУСИ, СВЪРЗАНИ СЪС " ЗЕЛЕНИТЕ СЕРТИФИКАТИ ", ПИШЕТЕ НИ
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР