Има сигнали от Запада за готовност да принудят Украйна да

...
Има сигнали от Запада за готовност да принудят Украйна да
Коментари Харесай

Западът търси как да постави на пауза украинския конфликт

Има сигнали от Запада за подготвеност да принудят Украйна да подписа помирение или да замрази спора. На пръв взор това наподобява като отстъпка пред съветските претенции. Кой има потребност от отмора в спора с Русия и за какво Москва няма причина да отговори на сходни начинания?

Западните елити загатват за готовността си да пренесат украинския спор от бойното поле на масата за договаряния. Това умозаключение може да се направи от последните изявления в западните медии. „ Украйна и Западът са на неустойчива траектория, характеризираща се с очевидно противоречие сред задачите и наличните средства за постигането им. Военните цели на Киев са стратегически непостижими. Нито в близко бъдеще, нито по-нататък “, написа да вземем за пример списание “Форин Афеърс ”.

Германското издание “Билд ” оповестява същото. Според източник в немските държавни кръгове „ самият Зеленски би трябвало да разбере, че това не може да продължава по този начин. Той би трябвало по лична воля да се обърне към нацията и да изясни, че би трябвало да се проведат договаряния “.

В тази обстановка Съединени американски щати и Европейски Съюз, както пишат западните издания, водят секрети „ деликатни “ договаряния с режима в Киев, принуждавайки го към дипломатическо решение на спора с Москва. Прекратяване на огъня, както предлага “Форин Афеърс ”, или решение, което сякаш включва даже териториални отстъпки от страна на Украйна. В същото време се загатва, че сякаш към този момент се водят контакти с Москва по тематиката за споразумяване.

„ Явно са подготвени да се примирят с прекосяването на Крим и Донбас към Русия. Но единствено те и нито сантиметър земя повече. Имат потребност от ясна граница с Русия. Това може да се показа като победа – че на Русия бяха отстъпени единствено земи, които при никакви условия не бяха признати в НАТО и не бяха от стратегическо значение за Запада “, изяснява пред Вадим Трухачов, доцент в Руския държавен филантропичен университет.

Може би Западът е подготвен на повече - де факто признание на съветския надзор върху част от новите райони на Руската федерация (включително Запорожка и Херсонска област). „ Вероятно ще би трябвало да се примирим, най-малко за известно време, с следения от Москва Крим и съществуването на сухопътен кулоар сред полуострова и Русия “, сподели адмирал Джеймс Ставридис, някогашен главнокомандващ на силите на НАТО в Европа.

Самият преход от риториката за „ нуждата да се победи Русия на бойното поле “ към опитите за дипломация е индикативен: той потвърждава тъжната обстановка на фронта за Запада и киевския режим. Разговорите за мирни договаряния, полемиките за присъединение на Украйна към НАТО без освободени територии (в орязан вид) отразяват неуспеха на тактиката, която Западът следва във връзка с украинския спор през последната година и половина - от април-май 2022 година

„ Тази тактика беше да победят Русия военно и да я принудят да върне територия на режима в Киев и да изостави съветските цели за сигурност. Това не се получи и на Запад имаше схващане, че тази тактика въобще няма да успее “, изяснява Дмитрий Суслов, заместник-директор на Центъра за цялостни европейски и интернационалните проучвания към Висшата школа по стопанска система. „ Осъзнавайки ненадеждността на поддръжката за Украйна от Съединени американски щати, където идната година ще има избори и сегашната администрация е евентуално да бъде победена, както и разбирайки смяната в публичните настроения в Европа и неналичието на материални запаси там, стартират да приказват за прекосяване към конвенционален „ проект Б “. Към заледяване на спора “, добавя специалистът.

Западът явно търси метод да сложи украинския спор на пауза, да си поеме глътка въздух. Това е нужно на първо място на американците Първо, с цел да се избегне изпращането на оръжия и пари на няколко фронта по едно и също време (което изисква първо да се обезпечи военната победа на Израел в Газа). Второ, с цел да не скапва предизборната акция на Байдън с неприятни вести от украинските фронтове. И най-после, трето, с цел да не се изостри социално-икономическата рецесия в Украйна през зимата на 2023-2024 година, която може (на фона на военни поражения) да разклати режима на Зеленски.

Самият Зеленски има друга логичност - той схваща, че началото на договарянията с Москва ще докара до срив на основите на пропагандата на киевския режим, който убеждава украинците в " неизбежността на успеха над Русия ". Затова шефът на киевския режим декларира, че всевъзможни договаряния с Русия са невъзможни, изключително каквито и да било отстъпки въз основа на техния резултат. „ Ръцете му са вкопчени в юздите. Той няма да се съгласи на помирение, знаейки, че по-късно ще бъде сменен от различен водач. И той ще остане в историята като човек, който даде обещание мир и получи война, даде обещание победа и получи проваляне “, споделя Дмитрий Офицеров-Белски, старши теоретичен помощник в ИМЕМО на РАН.

Украйна обаче не е индивид на интернационалните връзки. Тя е клиент на Съединени американски щати и изобщо на Запада – в тези въпроси, където американците би трябвало да натискат, те натискат.

По този метод, съгласно ръководителя на Главното разследващо ръководство на Украйна Кирил Буданов, спорът може да завърши на замразена основа без сключване на каквито и да е съглашения - както завърши спорът сред Съюз на съветските социалистически републики и Япония, когато нямаше документирано решение на въпроса с Курилските острови. „ Този териториален проблем е от над 70 години. Следователно този сюжет е доста евентуален и тук “, сподели той.

Разбира се, това е очевидна операция. Войната сред Съветския съюз и Японската империя приключва с цялостната капитулация на последната. Внушавайки нейното единодушие за статута на надвит и за предаването на всичко, което и да е. И в тази обстановка неподписването на кротичък контракт се трансформира единствено в исторически случай. Това, за което приказва Буданов, може да се назова по-скоро корейски вид - т.е. още веднъж заледяване на спора без спечелили и губещи.

Но Русия въобще не се нуждае от сходно нещо и по няколко аргументи. Юридически, съгласно Конституцията на Руската федерация, тя включва територии, които в този момент са окупирани от Киев. Основният закон не разрешава всевъзможни договаряния, съгласно които тези земи може да остават под контрола на някой различен. С дипломацията също всичко е явно. За да се замрази спорът и изключително да се обезпечат някакви гаранции за невлизане на Украйна в НАТО, е нужна най-малко минимална атмосфера на доверие сред страните, само че такава няма.

Реални договаряния имаше през март 2022 година Британците и американците обаче торпилираха мирното съглашение сред Русия и Украйна и направиха инсценировката с Буча, тъй че договарянията бяха невъзможни.

След това имаше китайски кротичък проект, южноафрикански проект и турците имаха кротичък проект. Днес обаче обстановката се обясни. От позиция на съветските ползи предпоставки за помирение няма. Просто тъй като те освен желаят да дадат отмора на Украйна, само че и желаят да протакат спора допустимо най-дълго “, сподели Офицеров-Белски. От тази позиция „ замразяването е належащо повече на Украйна, чиито сили и мотивация последователно се изчерпват. Това въобще не е преференциално за Русия “, счита Трухачов.

Алтернативата на доверието от време на време е осъзнаването на изтощението, когато страните осъзнават, че не могат да завоюват с военни средства и са принудени да седнат на масата за договаряния. В Русия обаче няма безсилие. „ Русия доста изпреварва Запада във връзка с размера на създадената военна техника и през идващите две-три години времето ще работи в интерес на Русия “, изяснява Суслов.

Очевидно на Запад задачите, които Русия си слага в този спор, към момента не са разбрани. „ В случая те изхождат от обстоятелството, че главният интерес на Русия са териториите. И че Москва ще се съгласи да признае действителния надзор над освободената територия в подмяна на интеграцията на останалата Украйна в Запада под една или друга форма. Основният приоритет на Русия обаче не е територията, а сигурността. Качественото ограничаване на съдействието сред Украйна и НАТО е изключването на всякаква опасност, произлизаща от територията на Украйна за Русия “, обобщава Суслов.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР