Има сходство по четири от случаите на взривове в складове

...
Има сходство по четири от случаите на взривове в складове
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата разследва сходство при четири от взривовете на заводи за боеприпаси у нас

Има подобие по четири от случаите на гърмежи в хранилища и фабрики за произвеждане на взривни субстанции, оръжия и муниции през последните 10 години у нас. Това съобщи представителят на основния прокурор Сийка Милева.

Тя изясни, че първият случаи , разследван от държавното обвиняване, е от 12 ноември 2011 година край с. Долни дол. Тогава е взривен склад, благосъстоятелност на „ ЕМКО “. Унищожено е било доста количество муниции и взривни субстанции, предопределени за грузинското Министерство на защитата.

„ Установено е, че притежателят на комерсиалните сдружения, чиято продукция е била съхранявана в наранена складова база, е на българският оръжеен търговец Емилиян Гебрев “, добави Милева.



Вторият случай е от 2015 година, когато край село Иганово е взривен склад за подготвена продукция на ВМЗ-Сопот. „ Част от унищожената продукция, по информация на Министерство на стопанската система, също е благосъстоятелност на комерсиално сдружение „ ЕМКО “, изясни представителят на основния прокурор.

Милева уточни, че третият случай още веднъж е от 2015 година Тогава е взривен завод за произвеждане на муниции в село Иганово на ВМЗ-Сопот.

„ На 31 май 2015 година в постройката на някогашния Институт по специфична техника в София поражда пожар, който е предмет на следствие о друго досъдебно произвеждане. Вследствие на пожара изгарят събраните досъдебни доказателства по делото за гърмежите в складовете на ВМЗ-Сопот. Съгласно заключението на пожаро-техническата експертиза, пожарът не е зародил вследствие на самозапалване “, добави тя.

Четвъртият случай е от 2020 година край Мъглиш, когато е взривен склад за каспулдетонатори и капсулвъзпламенители на цех „ Арсенал “ в Казанлък.

„ Предприятието „ Арсенал “ съставлява стратегически обект, от голяма важност за националната ни сигурност. При четирите катастрофи се следят сходства, които в това време ги отличават от останалите случаи на гърмежи на хранилища, през същия интервал, сочи експертиза на СОБТ. И при четирите случая при проучване на местопроизшествията на са открити съответни аргументи, довели до гърмежите “, сподели Милева.

Тя добави, че при прегледаните четири случая липсват жертви и потърпевши. „ В разследваните случаи има предшестващ пожар, като работната версия е, че задачата на предизвикването на пожара е намиращите се наоколо хора – да се отдръпват. Предполага се, че времевият интервал, нужен за потушаване на пожарите, е употребен за задействане на зарядите “, посочи Милева.

Говорителят на обвинител №1 сподели още, че е открито, че задействането на зарядите във всичките случаи е ставало отдалечено, като при нито един от случаите не е открита техническа нередовност или друга причина за пораждане на пожарите.

„ И при четирите гърмежа, унищожената продукция е била предопределена за Грузия и Украйна. Всеки един от гърмежите е бил обект на следствие от съответните прокуратури в Република България. С оглед идентичността на образуване и осъществяване на гърмежите, употребяваното взривно вещество и наранена продукция, досъдебните производства са обединени “, уточни тя.

От спецпрокуратурата прецизираха, че разкриват детайлности по следствието поради високия медиен интерес по тематиката през последните дни.

„ Като основен прокурор аз съм върховен административен началник, сходна на ръководителя на Върховния касационен съд – г-Панов и ръководителя на Върховния административен сън – господин Чолаков и не мога да давам инструкции и да се меся в работата на обособените магистрати. Но аз съм тук, с цел да ги окуража, в частност сътрудниците от Специализраната прокуратура и ДАНС “, сподели обвинител №1 Иван Гешев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР