Има сериозна необходимост от тълкуване на нормата от чл. 103

...
Има сериозна необходимост от тълкуване на нормата от чл. 103
Коментари Харесай

Никола Филчев: Не се шегувайте с прокуратурата!

" Има сериозна нужда от пояснение на нормата от член 103 от Конституцията по отношение на имунитета на президента. Касае се за нужда, а не за някакви задявки с президента. Става дума за рутинни дейности на прокуратурата, които не са нито героизъм, нито някакви трагични осъществявания, че да пораждат толкоз неспокойствие в обществото ". Това сподели в изявление за " Неделята на NOVA някогашният основен прокурор проф. Никола Филчев.
Според Филчев този въпрос има минимум две тълкувания на два разнообразни органа. " Едното е достоверно - това на Конституционен съд, само че е по отношение на имунитета на народните представители, където има и ред по повод имунитета на президента. През 1995 година Общото заседание на Наказателните колегии, във връзка делото против Тодор Живков, също тълкували наредбата на член 103 ", изясни Филчев.
„ На 100 метра от Съдебната палата, в неговата си къща, президентът разисква мястото и ролята на прокуратурата. Целта на неговите диспути била да се извади прокуратурата от правосъдната система. Но когато това се случи, тя щяла да се съобщи към партийната власт, която се образува от ръководещата партия. Следователно изваждаме прокуратурата от самостоятелната правосъдна власт и я даваме в ръцете на ръководещата партия. Това ли е задачата на конституционните промени, които има намерение да организира Радев? ”, запита Филчев.
Той разяснява и SMS-а, изпратен до Гешев от президентството. „ Някаква секретарка призовала основния прокурор да се яви в президентството с SMS. Това ми наподобява като една несъответствуваща смешка. Мен никой не ме е викал с SMS. Първанов ходеше по терлици, с цел да не ме нервира, тъй като знаеше, че съм нервозен. Не се шегувайте с прокуратурата! Това е държавна работа и там няма страсти ”, безапелационен е Филчев.
„ Съгласно член 145 А от Наказателен кодекс информацията, събрана посредством СРС-та може да се употребява за две цели - за опазване на националната сигурност или за потребностите на наказателното дело. В същото време Наказателно-процесуалният кодекс споделя, че наблюдаващият прокурор може да позволи да се разгласят всички материали по следствието. Първата норма е общата, а втората - специфичната. Стане ли добитата информация посредством СРС част от доказателствата по делото, тя се подчинява на специфичния режим, очакван в Наказателно-процесуален кодекс, а това значи, че прокурорът може да назначи тази информация да бъде разгласена ”, сподели още Филчев.
И акцентира, че е създател на всички тези промени в Наказателно-процесуален кодекс и Наказателен кодекс. Филчев счита още, Военната прокуратура би трябвало да проверява военнослужещи. " Но делото е почнало под юрисдикцията на Специализираната прокуратура, като в неговия ход се схваща, че има военнослужещи, което към този момент води до смяна на подсъдността ", разясни някогашният основен прокурор. Цялото изявление гледайте във видеото.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР