Има риск от разпространението на морбили в България заради спада

...
Има риск от разпространението на морбили в България заради спада
Коментари Харесай

Превенцията на морбили обсъдиха областният управител и директорът на РЗИ

Има риск от разпространяването на морбили в България поради спада в имунизационния обсег в страната през последните години и растежа на болни, който се следи сега в Европа. Това стана ясно от среща сред регионалния шеф Данаил Ковачев и шефа на Регионалната здравна ревизия в Русе доцент доктор Александър Парашкевов, д.м. За интервала януари – октомври тази година в Европейския съюз /ЕС/ са открити 1429 болни по отношение на 60 за същия интервал на предходната година, което е нарастване с близо 24 пъти. Най-много случаи са обявени от Румъния – 979, следвани от Австрия със 157, Франция със 106 и Германия с 56 болни. По данни на Световна здравна организация за първите девет месеца 2023 година на територията на Европейския район на организацията са открити общо 15 951 болни от морбили, от които 15 239 са в страни отвън Европейски Съюз. Сред тях са главно Казахстан, Турция, Русия и Киргистан. През последния месец, по данни от медиите, в Румъния са регистрирани към 2 000 нови случая, като част от тях са приети в болница деца, заради тежко протичане. Това е довело до оповестяване на национална зараза и предприемане на ограничения от страна на румънските здравни управляващи по имунизация на неимунизираните деца. Като причина за следващото увеличение на заболяемостта от морбили в Европейски Съюз се регистрира спадът в имунизационния обсег с първи и втори банкет на ваксина, съдържаща морбилен съставен елемент. Имунизационният календар у нас включва наложителна имунизация против морбили на 13-месечна възраст и реимунизация на 12 години с имунизацията MMRVaxPro. Ваксината е комбинирана против няколко болести: морбили, епидемиологичен паротит и рубеола, в това число и присъщ рубеолен синдром. Като част от наложителния календар тя се слага на децата от персоналните лекари. Повече за имунизацията може да прочетете на следния уеб адрес: https://plusmen.bg/bg/vaccines/m-m-rvaxpro. Възрастните над 18 години, които имат пропуснати ваксини в детството, могат също да се ваксинират. Имунизации се правят както при общопрактикуващите лекари, по този начин и в Регионалните здравни инспекции /РЗИ/.

Съгласно рекомендациите на Министерството на здравеопазването и РЗИ към този момент са изпратени инструкции до персоналните лекари да извършат инспекция на имунизационния статус на децата от пациентските си описи на възраст от 13 месеца до 18 години във връзка с имунизация против морбили /прилагане на комбинирана ваксина против морбили, рубеола и паротит/ и да осведомят родителите на откритите неимунизирани за възрастта си деца за идната имунизация и за риска от заразяване с морбили. Също по този начин всички деца на възраст от 13 месеца нагоре без записана имунизация против морбили, паротит и рубеола би трябвало да бъдат ваксинирани с комбинирана ваксина против морбили, рубеола и паротит в къси периоди. Всички деца на възраст от 12 години нагоре, които не са ваксинирани с втори банкет ваксина против морбили, паротит и рубеола, е належащо да бъдат ваксинирани с комбинирана ваксина против морбили, рубеола и паротит в къси периоди. Имунизацията против морбили, паротит и рубеола при деца, които не са обхванати на съответната възраст, се прави предпочитано пред останалите имунизации. Отложените деца, заради краткотрайни медицински противопоказания, се обгръщат при първа опция, като не се позволява голословно отсрочване на имунизацията.

От РЗИ приканват да се съблюдават всички съществени противоепидемични ограничения.

Според общодостъпни данни у нас, преди въвеждането на всеобща имунизация през 1969 година годишно от морбили са заболявали приблизително 250 души на 100 000 население или към 17 300 лица. Смъртността е била приблизително 3 на 100 000 население. Това значи, че 144 души годишно са умирали в резултат на морбили и неговите затруднения. От 1969 година до през днешния ден междинната заболеваемост за интервала е 64 на 100 000 население или 5 400 болни годишно. Смъртността е 2 на 10 000 000 души население или под 2 души годишно.

Припомняме, че морбили е мощно заразно вирусно заболяване, което може да докара до затруднения и даже до гибел. Симптомите на морбили нормално се появяват 10–12 дни след заразяването и в началото наподобяват простуда с хрема, кашлица и леко нараснала температура. Зачервяване на очите и сензитивност към светлина, висока температура до 41°C и червен обрив по лицето и тялото са другите присъщи признаци на заболяването. Болестта се предава по въздушно-капков път. Смята се, че един човек с морбили може да болести приблизително сред 12 и 18 незащитени хора. Всеки, който не е имунизиран против морбили или който не е боледувал, е изложен на риск от морбили на всяка възраст. Единствената отбрана против морбили е имунизацията.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР