Има реална опасност от загуба на 730 млн. лв. за

...
Има реална опасност от загуба на 730 млн. лв. за
Коментари Харесай

БСП към земеделския министър: Има опасност да загубим 730 млн. лв., какви спешни мерки ще предприемете?

Има действителна заплаха от загуба на 730 млн. лева за българската стопанска система и развиването на селските региони. Какви дейности в незабавен порядък планирате да предприемете за обезпечаване и ускорение на използването на метода Водено от общностите локално развиване ЛИДЕР?
Такъв въпрос насочи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Йорданка Георгиева  към министъра на земеделието Кирил Вътев по време на парламентарен надзор.
Тя посочи, че методът Водено от общностите локално развиване ЛИДЕР с многофондово финансиране е един от сполучливите принадлежности за развиване на селските региони в Европейски Съюз и се ползва в България към този момент повече от 12 години, като огромен част от Местните инициативни групи са натрупали забележителен опит и потенциал, както и доверие от страна на локалните общности.
„ Но към този момент година действителното използване на метода Водено от общностите локално развиване за интервала не стартира, а  Местните инициативни групи са съществено обезпокоени от обстановката. Към сегашния миг не е оповестена покана за асортимент на тактики, макар че те следваха да бъдат утвърдени до декември 2023 година “, акцентира Георгиева.
Народният представител уточни, че макар че са подготвени над 100 тактики за многофондово финансиране, липсва информация по кое време въобще ще бъде разгласен банкет на тактики, а критериите за асортимент и разпоредбите за използване на метода са към момента неразбираеми.
„ Чухме един характерен отговор, по какъв начин европейската администрация е намерила трайна почва у нас – срещи, спогодби, контракти. В последна сметка, не стана ясно по кое време и по какъв начин ще се случи този метод за развиване на локалните общности. Имаме към този момент 100 тактики, какво ще стане с тях? Кога? По какви правила? От кого би трябвало да търсим отговорност за какво не са се случили в продължение на година всички тези неща, които са били обещавани? “, остана неудовлетворен от отговора националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Манол Генов .
„ Впрегнете екипа си в най-скоро време да си свърши работата, тъй като ние виждаме една проспана 2023 година по усвояването на тези 730 млн. лева “, прикани министъра той.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР