Има правила за сондажите за енергийни ресурси в Средиземно море,

...
Има правила за сондажите за енергийни ресурси в Средиземно море,
Коментари Харесай

Майк Помпейо в Атина: има правила за сондажите в Средиземно море

Има правила за сондажите за енергийни запаси в Средиземно море, съобщи през днешния ден в Атина американският държавен секретар Майк Помпейо и предизвести Турция да не прави "незаконна " и "неприемлива " проучвателна активност, съобщи организация Ройтерс.

"Ние сме дали да се разбере, че интервенциите в интернационалните води се ръководят от серия правила. Казахме на турците, че противозаконните сондажи са неприемливи и ще продължим да подхващаме дипломатически стъпки, с цел да подсигуряваме, че се прави законосъобразна активност ", сподели Майк Помпейо по време на посещаване в Гърция.

"Нито една страна не може да държи Европа за пленник ", съобщи още американският държавен секретар на брифинг.

Напрежението сред Кипър и Турция набъбна, откакто Анкара изпрати сондажен транспортен съд в зона, за която Кипър е издал лиценз за изследвания на италиански и френски енергийни компании. Анкара твърди, че някои от регионите, които изследва Кипър, се намират на нейния континентален шелф или в зони, където кипърските турци имат равни права с кипърските гърци.

По-рано през днешния ден гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис прикани Съединени американски щати да употребяват въздействието си, с цел да понижат напрежението в Източното Средиземноморие във връзка със разногласията сред Кипър и Турция за правата за употреба на залежите на природен газ.
След среща с гръцкия външен министър Никос Дендиас, Помпейо сподели, че Съединени американски щати ще работят със забърканите страни за намиране на взаимноприемливо решение. Помпейо сподели още, че желае разширение на енергийното съдействие с Гърция.
Американският държавен секретар уточни, че връзките с Атина "никога не са били по-силни " и изрази убеденост, че Гърция може да бъде дирек на непоклатимост в района. Той обаче изрази паника по отношение на китайските вложения в инфраструктура - въпрос, който бе издигнат и по време на визитата му в Република Северна Македония през вчерашния ден, отбелязва Ройтерс.

По време на визитата на Помпейо в Гърция ще бъде подписано съглашение за съдействие в областта на защитата.

Според източници от гръцкото външно министерство, представени от ДПА, в бъдеще Съединени американски щати ще могат да употребяват за военни цели две летища в Лариса и стратегическото пристанище Александруполис, в допълнение към огромните морски и въздушни бази във и към залива Суда, до които към този момент имат достъп.

Съединени американски щати се нуждаят от Гърция като база за своите интервенции в Близкия изток и за наблюдаване на Югоизточна Европа и Украйна с дронове, съгласно източници от гръцкото министерство на защитата, представени от ДПА.

Посещението на Майк Помпейо в Гърция бе посрещнато с неодобрение от някои среди. Активисти хвърлиха багра по скулптура на някогашния американски президент Хари Труман, заяви локално радио. Полицията отговори със сълзотворен газ, пикантен спрей и палки. Гръцката комунистическа партия провежда протест на централния площад Синтагма, на който бяха скандирани антиамерикански лозунги.
Гърция е последната спирка от обиколката на американския държавен секретар в южна Европа. Той ще отпътува от Атина в неделя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР