Има поредица от грешки, които са допуснати в район, за

...
Има поредица от грешки, които са допуснати в район, за
Коментари Харесай

Борислав Сандов: Вероятно след няколко дни ще забравим за наводненията, но до следващия път

Има поредност от неточности, които са позволени в регион, за който е открито, че е с висок риск от наводнения. Такава констатация направи пред БНР Борислав Сандов, някогашен министър на околната среда и водите и някогашен вицепремиер, след бедствието, сполетяло южното ни Черноморие.

“От една страна имаме рискова демонстрация на климата, дължаща се на климатичните промени, само че от другата са човешки неточности, свързани с деяние или безучастие. Бездействие от страна на контролни институции, които не са установили избрани пропуски и неправилни дейности по работата на терен, устройството на територията и политиките, свързани с горското стопанство и с ръководството на речните корита, както и с несъобразяване с ограниченията, заложени в Плана за ръководство на опасности от наводнения ”.

Вероятно след няколко дни ще забравим за наводненията – до идващия път, когато ни се случат, счита Борислав Сандов.

“Имаше наводнения в карловските села преди година, само че нещата не са се трансформирали доста. Ние не се учим от грешките си. Сега ще се сътвори една комисия, в която ще вземат участие представители на институции, които би трябвало да санкционират себе си, в случай че стигнат до верните заключения. Вероятно ще станем очевидци на заключения, съгласно които само високите превалявания са отговорни за бедствието ”.

Виждаме обаче, че няма задоволително място за реката да се разлее в естествени територии, а не във към този момент урбанизирани елементи, установи той.

“Има запушени дерета и усвоени сухи корита, които биха поели част от водата ”.

Вярвам, че ще бъде открито какви инспекции са правили Басейнова дирекция, Регионалната ревизия по околна среда и Държавният строителен надзор, уточни някогашният министър.

“В този случай евентуално са минавали единствено с наставления. Когато отговорността не се носи персонално от някого, а от някаква институция или локална власт, тези инспекции постоянно приключват с някакви наказания, само че те са доста дребни ”.

Ключов миг е осъществяването на ограниченията, заложени в Плана за за ръководство на опасности от наводнения, макар че там също има дефицити, изясни той.

“Трябва да мислим повече за основани на природата решения. Ако лишаваме естествените меандри и разливни тераси и ги засипваме, то ние лишаваме от естетвения метод, по който природата ръководи тези процеси. Част от ограниченията, които би трябвало да се вземат, с цел да не се повтори това злополучие са свързани с възобновяване на естествените корита на реките, даже в случай че би трябвало да се унищожават избрани обекти. Горската политика за сеч в елементи, които са по-уязвими, би трябвало да бъде по-различна от националната ”.

Важно е да имаме и верни дейности преди да настъпи събитието, свързани с ранното предизвестие и образуване на щабове, означи Сандов.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР