Има поне десетина производства, сред които и проверки, които касаят

...
Има поне десетина производства, сред които и проверки, които касаят
Коментари Харесай

Демерджиев се надява прокуратурата да е сериозна срещу злоупотребите на властта колкото против дрогата

" Има най-малко десетина производства, измежду които и инспекции, които касаят доста високи етажи на властта и злоупотреби със съществени парични средства. Тези към автомагистралите са единствено част от тези производства. "

Това съобщи служебният вътрешен министър Иван Демерджиев пред БНР. По думите му измежду сферите, с които са свързани производствата, е и енергетиката. Демерджиев удостовери, че сред разследваните има лица с имунитет: " Има, да. Като пристигна моментът за това, би трябвало да се чака реакция от страна на прокуратурата. "

Той се надява прокуратурата да прояви " същото отношение и интензитет на работа ", каквито се показват по линия на опиатите. Иван Демерджиев уточни, че е доста значимо за обществото такова взаимоотношение да се случва и по линия на битката с корупцията. " Това е терен на деяние, на който прокуратурата би трябвало да покаже същата решителност. Ние я имаме, стига доброжелателно да се подхожда от страна на прокуратурата ", означи той.

Според служебния Народното събрание не демонстрира отношение, каквото би трябвало да покаже към най-важната си настройка - законодателния развой, акцентира Иван Демерджиев пред БНР. Той даде образец с промени в Наказателния кодекс, с които се трансформира уредбата във връзка с незаконната миграция.

Народното събрание трябваше да се насочи към законопроектите от ПВУ, тъй като стана ясно, че претенциите на Нидерландия са главно в тази посока, добави министър Демерджиев.

По думите му, в случай че Народното събрание е разчело " тези знаци, които Нидерландия дава ", е трябвало по-голямата част от тези законопроекти към този момент да са в комисиите и даже да има признати такива.

" Законопроектите по Плана са извънреден приоритет. Особено основните, които обезпечават върховенството на закона и битката с корупцията, трябваше да са в доста по-напреднал стадий. "

Вътрешният министър сподели още, че задачата е тези производства да нарастват, тъй като " това е методът да се спрат порочните практики, обезкървяващи страната " посредством източване на публични средства.

Той също по този начин счита, че е " извънредно потребно като резултат закриването на спецпрокуратурата и спецсъда ". Демерджиев добави: " Това закриване ни върна в едно русло на по-правова страна. "

Министърът на вътрешните работи разяснява и инспекциите по отношение на полицейски чиновници на служители на реда по случаите " Семерджиев " и " Любенов ". " Не единствено около този случай бяха заменени съвсем всички ръководители на РПУ-та в София, огромна част от ръководителите на " Гранична полиция ", тъй като там проблемите са не по-малки. Голяма част от ръководителите на граничните полицейски ръководства също бяха заменени или ротирани ", изясни той.

Във връзка с производствата " на трупчета " в прокуратурата Иван Демерджиев сподели, че " в случай че има нещо по-спряло от дело на трупчета ", те са били в такова положение. " Според мен не се работеха на инат. Огромна част от тези каузи се разсъниха. Работи се по тях ", уточни още той.

Относно огромната акция против наркоразпространението, която се организира в цялата страна от 7 декември, вътрешният министър означи: " Прокуратурата подходи в действителност правилно във връзка с цялата тази акция, която касаеше разпространяване на наркотични субстанции. Очевидно осъзнава този проблем. "

На въпрос за какво това се случва кампанийно и стотици хора са арестувани вкупом в хода на акцията, той отговори: " Защото задачата е да се опитаме да стигнем оптимално надалеч по веригата. Бих го нарекъл положително начало. Ще работим, до момента в който стигнем много по-далеч. Задълбочаваме връзката в Турция по тази тематика. "

По тематиката с незаконните мигранти и отхвърли страната ни да бъде призната в Шенгенското пространство, Иван Демерджиев означи: " На картата на мигрантите Сърбия е бяло леке. Сърбия, цялата страна сега наподобява като маршрут, по който гладко могат да преминат мигранти, което е проблем за нас. Поддържаме много тясна връзка и с " Фронтекс " по тематиката. Нито една страна не може да пребори интернационалната проведена престъпност с дейности единствено на своя територия. "

Вместо Европейски Съюз да се насочи солидарно към опазването на външните граници, се сочат с пръст страни, сподели също той. " Има декларирано желание България и Румъния да останат като буфер, като още една гаранция. Не може две европейски страни да останат заложници за сигурността на целия Европейски съюз ", изясни Демерджиев.

Според служебния вътрешен министър Народното събрание не демонстрира нужното отношение към най-важната си задача - законодателния развой. Той посочи като образец промени в Наказателния кодекс, с които се трансформира уредбата във връзка с незаконната миграция. Народното събрание трябваше да се насочи към законопроектите от Плана за възобновяване и резистентност, тъй като стана ясно, че претенциите на Нидерландия са главно в тази посока, посочи той. Според Демерджиев, ако парлементът е бил разчел " тези знаци, които Нидерландия дава ", е трябвало по-голямата част от тези законопроекти към този момент да са в комисиите и даже да някои от тях към този момент да са признати. " Законопроектите по Плана са извънреден приоритет. Особено основните, които обезпечават върховенството на закона и битката с корупцията, трябваше да са в доста по-напреднал стадий ", сподели още той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР