Има опасност от фалит на фирмиВ община Златоград се проведе

...
Има опасност от фалит на фирмиВ община Златоград се проведе
Коментари Харесай

Заради липсата на индексация спират строителни обекти в Смолян и Златоград

Има заплаха от банкрут на компании

В община Златоград се организира среща-дискусия на тематика „ Бъдещето на строителния бранш в Родопите “. Събитието бе проведено от Оперативна програма на КСБ – Смолян, и в. „ Строител ”. В него се включиха Емил Хумчев, регионален шеф на Смолян, Николай Мелемов, кмет на Смолян, и Мирослав Янчев, кмет на Златоград. От страна на КСБ присъединяване взеха инж. Илиян Терзиев, ръководител на УС на КСБ, инж. Благой Козарев, ръководител на Контролния съвет на КСБ, Владимир Кехайов, ръководител на Оперативна програма на КСБ – Смолян, инж. Емил Младенов, ръководител на Оперативна програма на КСБ – Кърджали, Кремен Красин, член на ОблС на Оперативна програма на КСБ – Смолян, и Ренета Николова, пълномощник и основен редактор на в. „ Строител “.

На срещата бе коментирано положението на сектора в региона, сложи се и казусът с неналичието на индексация на договорите за строителство.

Председателят на Оперативна програма Смолян разяснява, че секторът освен в региона, само че и в страната е в доста тежка обстановка поради високите цени на материалите и неналичието на индексация. „ Надявам се страната да се намеси в най-кратки периоди, тъй като в противоположен случай доста планове в региона няма да бъдат осъществени “, акцентира той.

„ Липсата на индексация рефлектира освен върху строителния отрасъл, само че и при нас като общини “, показа кметът на Златоград Мирослав Янчев. Той съобщи, че към този момент се е наложило в града и района да бъдат спрени редица обекти. „ По този метод остават неосъществени планове за милиони левове. Цифрата става още по-голяма, в случай че се огледа в народен проект “, сподели Янчев. Кметът на Златоград разяснява, че спомагателен проблем пред строителните компании в района е и неналичието на фрагменти. Със прекъсването на работата по обектите този проблем ще се задълбочи, защото служащите ще търсят претовареност отвън страната.

Областнитят шеф на Смолян Емил Хумчев съобщи, че строителните компании са едни от най-потърпевшите поради рецесиите на международно и държавно равнище през последните години. „ Компаниите няма по какъв начин да се оправят сами с непрестанно покачващите се цени на материалите, в случай че страната не предприеме нужните ограничения за въвеждане на индексация “, акцентира регионалният шеф на Смолян.

„ Общините и строителният отрасъл сме в една лодка. Когато морето е бурно, страдаме дружно. Ситуацията е сложна, тъй като неналичието на предвидимост прави доста неща невъзможни, поради това разчитаме индексацията да се случи “, сподели кметът на община Смолян Николай Мелемов. Той даде образец, че в общината към този момент има прекъснати контракти за строителство на обществени жилища. „ Фирмите се отхвърлят, тъй като просто не могат да изпълнят обектите, без да има индексация. Това ни слага в комплицирана обстановка като възложители, защото не можем да осъществяваме планувани планове и ще понесем финансови корекции “, разяснява Мелемов. Председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев съобщи, че управлението на Камарата работи по тематиката индексация от съвсем 1 година. „ В началото на седмицата изпратихме писма с искане за срещи с премиера, ръководителя на Народното събрание, финансовия и районния министър и политическите партии, с цел да сложим още веднъж непосредствено въпроса, тъй като доста компании са пред банкрут и доста хора ще останат без работа “, съобщи инж. Терзиев. Той добави, че настояванията на Камарата са подкрепени от КРИБ и синдикатите.

Инж. Терзиев бе безапелационен, че браншът чака незабавно решение на казуса от страна на страната, а в случай че няма такова, компаниите, изпълняващи обекти в сградното и инфраструктурното строителство, ще бъдат принудени от събитията да пристъпят към прекъсване на работа.

Участниците в полемиката се сплотиха срещите да станат обичайни.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР