Има няколко важни репера и маркера, по които можем да

...
Има няколко важни репера и маркера, по които можем да
Коментари Харесай

Явор Сидеров: Три важни репера – на къде ни дърпа властта - към Евразия или оставаме в НАТО и ЕС

Има няколко значими репера и маркера, по които можем да следим и да се ориентираме по какъв път ни водят президентът Радев, бъдещото служебно държавно управление и обособените политически сили. Това разгласи в „ оПозиция “ с Горан Благоев политологът Явор Сидеров.

Според него диверсификацията на газ и енергийни източници е първият значим репер. Само в ръцете на българското държавното управление би трябвало да стоят тези инструментите за енергийна самостоятелност, а не да сме под надзор от други страни. България би трябвало да дефинира сама, на какви цени, от коя страна и при какви условия да получава енергоизточниците си.

Вторият репер е отношението към еврото и Европейски Съюз. България покри критериите за влизане в еврозоната и би трябвало да бъде част от нея. От този репер може да следите на къде се накланя дадена политически мощ и на къде дърпа страната.

Третият репер е НАТО и участието ни в Алианса. Това е система за групова сигурност, от която България има безспорната потребност. Няма друга такава система за групова сигурност. Ние би трябвало да намерим място, в което да се усещаме сигурни, без значение какви усеща изпитваме – нямаме опция отвън НАТО като форма на отбрана, уточни Сидеров. Той е безапелационен, че по тези три репера всеки може да се ориентира – дали ни дърпат към евразийското тресавище и политиките на Кремъл или продължаваме да отстояваме почтено мястото си като член на Европейски Съюз и НАТО.

Чуйте изявлението - какво още сподели политологът за рецесията във властта, елитите и бъдещите формули на ръководство:

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР