Има няколко неща, които италианците правят по-добре от това да

...
Има няколко неща, които италианците правят по-добре от това да
Коментари Харесай

Италия иска да възкреси загинал ски курорт с 5 милиона евро, но мнозина негодуват

Има няколко неща, които италианците вършат по-добре от това да имат огромни фантазии. А точно да не ги извършват. Като стартираме с проекта за милиони евро, който се създава от 90-те години на предишния век за построяването на най-дългия провесен мост в света през Месинския проток в сърцето на страната на мафията. Или самото битие на град Венеция, издигнат върху система от лагуни, която в този момент е по-добре предпазена от рискови метеорологични условия посредством механични врати против наводнения, чието осъществяване лиши повече от 20 години.

Сега проектите за създаване на ски оборудване за милиони евро на безснежна северна италианска планина може да се окажат също толкоз предизвикателни.

Голата планина е Монте Сан Примо, прелестен връх с височина 1682 метра, който дава огромна част от гледката към пейзажа от северния завършек на езерото Комо. Причудливият калдъръмен град Беладжо, в основата си, е прочут като " перлата " на езерото поради хубост си, която е примамвала звезди и най-много богати руснаци, които имат множеството обилни вили наоколо.

Но откогато предходната година град Беладжо завоюва поддръжката на националното и районното държавно управление за финансиране на план за ски зона, който се надява да притегли зимни туристи, в този планински парадайс имаше проблеми.
 Град Беладжо на езерото Комо
Източник:

Град Беладжо на езерото Комо

Планът, чиято цена е 5 милиона евро, планува построяването на огромен паркинг, писти за тобоган и нови лифтове в регион, който беше процъфтяваща ски дестинация преди 50 години, само че затворен за зимни спортове преди десетилетие с повишение на температурите и по-малкото снеговалежи.

Въпреки че имаше забележителна локална поддръжка от тези, които считат, че съживяването на ски инфраструктурата на планината ще донесе жизненоважни пари от туризъм, проектите получиха мразовит банкет от природозащитни и спортни организации.

Консорциум от 33 групи, в това число Световния фонд за дивата природа и Италианския алпийски клуб, който назовава себе си " Да спасим Монте Примо ", се пробват да спрат плана и да покачат осведомеността за екологичната чупливост на планината.

Роберто Фумагали, представител на групата, упорства, че има по-добри способи да се инжектират 5 милиона евро в региона, които към момента ще носят доходи от туризъм. Той споделя, че групата на вятъра се е опитвала да стартира диалози с поддръжниците на плана, в това число 31 локални съвета.

" Не желаеме да чакаме, до момента в който излезем на митинг против булдозерите ", сподели Фумагали пред CNN. " Би било по-продуктивно да стартираме в този момент. "
 Езерото Комо
Източник:

Езерото Комо

Групата има редица опасения по отношение на препоръчаните проекти, които са както екологични, по този начин и логистични. Вместо да обновят паркинга, членовете му упорстват, че би било по-екологично да се влага в градския превоз. Вместо изкуствено възобновяване на снежни площи, те биха желали да видят усъвършенствани туристически пътеки, защото по-кратките зими значат по-дълъг туристически сезон.

Те също по този начин са загрижени за потреблението на сила от машините за правене на сняг, вредите върху планината, породени от докарването на тежко съоръжение, и дали, поради близостта до по-добри ски зони, инвестицията в последна сметка може да се трансформира в тежест за локалните данъкоплатци, в случай че планът не бъде изпълнен в последна сметка не се отплаща.
 Насред пустинята: Саудитска Арабия строи ски курорт
Насред пустинята: Саудитска Арабия строи ски курорт

Курортът Троена ще бъде наличен за скиори три месеца всяка година

Фумагали сподели, че протестиращата група може да е подготвена да откри компромис, само че единствено в случай че поддръжниците на плана са подготвени да водят разговор.

Основният проблем, показва протестната група, е, че Монте Сан Примо, макар историята си като ски дестинация, просто не няма задоволително снеговалежи в миг. Това е с помощта на повишаващите се температури и сушите, които климатичната рецесия може да направи по-тежки и по-чести.

Планината, трансформирала се в целогодишна дестинация за пешеходен туризъм, е гробище на предходни старания да се извлече изгода от по-традиционните зимни занимания.

В планината към момента могат да се намерят остарели турникети, стълбове на ски лифтове и даже карта на към този момент изчезнали писти. Последните лифтове затварят при започване на 2010 година, тъй като годишното струпване на сняг просто не можеше да поддържа ски сезон, изключително толкоз покрай Алпите и Доломитите, където снегът е обезпечен.
 Какво оферират най-скъпите ски курорти в Европа
Какво оферират най-скъпите ски курорти в Европа

Топ 5

Снегът може да стане още по-оскъден в бъдеще с ускоряването на въздействието на климатичната рецесия. Неотдавнашно изследване на неправителствената организация WaterAid и университетите в Кардиф и Бристол в Обединеното кралство открива, че рисковата суша в Северна Италия се е удвоила през последните две десетилетия, прекъсвана от тежки наводнения, трансформирайки климата в сходен на този в някои елементи на Етиопия и Сомалия.

" И двата района са изправени пред възходящо изпарение (най-вероятно водено от по-високи районни температури), което води до ускорено изсушаване на ландшафта сред преваляванията ", показва проучването.

Времето не е тъкмо за ски

Заплахата от дефицит на вода не е разубедила управляващите в град Беладжо и район Ломбардия, които споделят, че просто ще построят изкуствено езеро, ще го изпълнят с вода и по-късно ще вземат от нея, с цел да създадат неестествен сняг със снежни оръдия, съгласно проекти, утвърдени от общината, видени от CNN.

" Подновяване на туристическата прелест "

Освен паркинг, писти за тобоган и нови асансьори, планът включва и ремонт на от дълго време зарязан хотел.

Предвижда се и повдигач с конвейерна лента " магически килим ". Поддръжниците споделят, че това ще има по-малко влияние върху околната среда, защото няма да е належащо основите да се копаят надълбоко в пейзажа, както е при обичайните асансьори. Изкуственото езеро, настояват те, ще служи на общността и през лятото и ще работи като контейнер за превалявания.
 Френски ски курорти изчезват - няма сняг
Френски ски курорти изчезват - няма сняг

Ла Самбуй работеше на загуба от половин милион евро годишно

Кметът на Беладжо, Анджело Бариндели, предизвести последователите да не се " опасяват " от скептици. " Това е значимо съглашение, обща инвестиция от 5 милиона евро, в този момент просто би трябвало да се ангажираме да стартираме бързо ", сподели той в изказване, предоставено от неговия кабинет.

Алесандро Фермо, началник на районния съвет на Ломбардия, който също поддържа проектите, сподели, че протестиращите не са на линия.

" Не ми е табиет да способствам за несъгласия, само че този път не мога да се сдържа ", сподели той неотдавна в мнения, споделени във Фейсбук. " Пренасянето на запаси на територията е дълга и уморителна работа. Инвестиция от 5 милиона евро е значима за развиването и възобновяване на туристическата прелест на региона през зимата и лятото. "

Дори ръководителите на града да откажат диалози с протестиращите, с цел да намерят компромис, планът може в никакъв случай да не тръгне от земята заради прословутата италианска администрация, която, в случай че историята е ориентир, може да забави даже най-оптимистичните проекти с десетилетия.

Първите проекти за ски зоната Монте Сан Примо бяха признати и парите обещани при започване на 2022 година Първите търгове трябваше да излязат през ноември предходната година.

Към днешна дата нищо не е помръднало оттатък митингите и прогнозата за времето, която не включва забележителен сняг в скоро време.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР