Има нужда от корекция на датата, на която отдаваме почит

...
Има нужда от корекция на датата, на която отдаваме почит
Коментари Харесай

Историк: Има нужда от корекция на датата, на която отдаваме почит на Левски

„ Има потребност от промяна на датата, на която отдаваме респект на Васил Левски. По-правилното е това да е 18 февруари. В документите обесването му е записано на 6 февруари. Неточността идва от смяната на календара – прекосяването от остарелия в новия жанр. Григорианският календар е признат в България през 1916 година За преизчисление към датите от ХIХ-ти век се прибавят 12 дни, а към датите от ХХ век – 13 дни ". Това разясни историкът доцент доктор Владимир Златарски в ефира на NOVA.
Прочетете още
По думите му всяко потомство може да вземе образец от Левски. Той, като млад бунтовник, вижда, че би трябвало нов път. „ България да принадлежи към свободния и демократичния свят. Това е мощният народен блян, който Левски оставя на идващите генерации ", сподели Златарски.

Може да вземем неговия сериозен политически прочит, подчертава историкът. „ Той ни е оставил политическата си стратегия – извънредно далновидна и гледаща напред. Тази прословута Нареда за освобождението от 1871 година е за демократична страна, независимост и тъждество пред закона. Той е извънредно проникновен човек ", добави Златарски.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР