Има нужда институциите, които са призвани да се грижат за

...
Има нужда институциите, които са призвани да се грижат за
Коментари Харесай

Йотова: Има нужда от координация на грижите за хората с аутизъм

Има потребност институциите, които са призвани да се грижат за хората с аутизъм, да имат своите координирани дейности между тях.

Това сподели вицепрезидентът Илияна Йотова в Плевен, където се организира III интернационална конференция за аутизма и Форум на качеството на обществените услуги в България. Тя изрази паника за протичащото се с 12-годишния Александър от Перник.

Конференцията е под патронажа на вицепрезидента и в нея вземат участие водещи експерти от България, Европа и Америка. Организатор на събитието е съдружие „ Аутизъм през днешния ден “. Четири центъра за работа с деца с аутизъм работят в България, един от които е в Плевен. Вицепрезидентът посочи дейната активност на гражданските организации, които се сблъскват с администрация и недоумение. Тя открои значимостта на форума, който да диагностицира проблемите и да начертае посоката на координираните и сполучливи дейности на институциите и гражданските структури.

„ Хората с аутизъм и техните близки живеят в една доста комплицирана обстановка и в неравностойно състояние и това изисква създаването на съответни и координирани дейности, които да имат за цел най-много досегаемост до разнообразни грижи и досегаемост до здравната система “, уточни вицепрезидентът и настоя за създаването на няколкогодишен проект за развиването на национална стратегия с поддръжката на страната в помощ на всички, които се нуждаят.

В изявлението си Илияна Йотова очерта няколко направления на деяние – основаване на указател на хората с аутизъм; резюме и разбор на медицинските практики у нас и в други страни; разбор на съпътстващите проблеми – достъп до опазване на здравето, обществени условия и т.н.; мониторинг на тези практики от експерти.

„ Институционалните проблеми са свързани с професионалната процедура, организацията на грижите и услугите и финансовите аспекти. Трябва да си зададем въпроса дали са задоволителни грижите за предварителна защита, за ранно определяне, за първите стъпки на лекуване “, уточни вицепрезидентът и сложи въпроса за профилираното образование на всички към пациентите.

По думите на Йотова е належащо развиването на образователни стратегии, характерни за работа на хора с аутизъм. Те би трябвало да са в помощ и на общопрактикуващи лекари, с цел да бъде сполучлива и здравната помощ.

„ Взаимното информиране на родители и експерти е наложително за положителните грижи за аутистите. Никой по-добре от родителите не познава децата си и техният опит би трябвало да бъде водещ – привички, факторите, които провокират стрес, свързани със заобикалящата среда или разнообразни дейности и събития “, съобщи вицепрезидентът.

Илияна Йотова уточни като добра процедура така наречен медицински мрежи, които имат за цел да подкрепят достъпа до грижи, съгласуваност, интердисциплинарния метод. „ Друга опция е построяването на интегрирани екипи, които да следят и лекуват хората с аутизъм “, сподели вицепрезидентът. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР