Има нещо странно в Китай. Страната, която усилено гради имидж

...
Има нещо странно в Китай. Страната, която усилено гради имидж
Коментари Харесай

Защо министрите на Си Дзинпин изчезват като герои на Агата Кристи

Има нещо необичайно в Китай.

Страната, която интензивно гради имидж на привлекателна опция на западната народна власт, в последно време наподобява на сцена от злокобна тайнственост, в която основните герои се изпаряват, а държавните чиновници се държат по този начин, като че ли не се случва нищо извънредно.

Но това не е обикновено.

Или може би е: Необяснимите изгубвания са присъщи за репресивните автокрации, написа в разбор по тематиката CNN.

Последният липсващ е министърът на защитата на Китай Ли Шанфу.

Генералът от Народноосвободителната войска зае значимия пост преди едвам шест месеца. Сега наподобява никой не знае къде е. Последната му обществена поява беше през август.

Запитан за загадката, представителят на външното министерство отговори:

" Не съм осведомен със обстановката ".

Никой не смее да разяснява намерено явно погрешните изказвания и странните случки, с изключение на може би посланикът на Съединени американски щати в Япония Рам Емануел, който саркастично написа в X (Twitter): " Има нещо гнило в страната Дания ", цитирайки Шекспировия Хамлет във връзка подозрителните събития. В различен пост той написа " Съставът на кабинета на президента Си към този момент наподобява на романа на Агата Кристи " И тогава не остана никой ", като изброява половин дузина високопоставени чиновници, чиято орис в този момент е мистерия.

As Shakespeare wrote in Hamlet, “Something is rotten in the state of Denmark. ” 1st: Defense Minister Li Shangfu hasn’t been seen or heard from in 3 weeks. 2nd: He was a no-show for his trip to Vietnam. Now: He’s absent from his scheduled meeting with the Singaporean Chief of Navy…
— ラーム・エマニュエル駐日米国大使 (@USAmbJapan) September 15, 2023
Когато министърът на защитата анулира плануваното пътешестване до Виетнам по-рано този месец, Пекин заяви на домакините, че Ли е в " здравословно неразположение ".

" Здравни " проблеми имаше и тогавашният министър на външните работи Цин Ган, когато изчезна от полезрението през лятото. Урбанистичният почитан Цин, който преди този момент е работил като дипломат в Съединени американски щати, беше определен за авторитетния пост от Си Дзинпин през декември. Шест месеца по-късно той също изчезна, а месец по-късно беше сменен от своя предходник Ван И.

По-късно на китайските чиновници беше обявено, че Цин Ган е уволнен поради " проблеми с метода на живот ", което е евфемизъм за полово нарушение. Съобщава се, че по време на престоя си във Вашингтон той е имал извънбрачна връзка, оповестява The Wall Street Journal.

Сътресенията не се лимитират единствено до министри.

През последните месеци бяха уволнени двама високопоставени генерали, отговарящи за ракетните сили на армията, които управляват нуклеарния боеприпас на Китай.

Сътресенията по високите етажи на властта не предават сигнали за непоклатимост и убеден надзор, които Си се пробва да наложи в своето ръководство. След като съумя да си проправи път като най-могъщият водач на Китай след Мао Дзедун, в този момент той е рекламиран от държавните медии като съвсем непогрешим водач, добавя в разбора си CNN.

Според няколко източници на медията, отстраняването на Ли е част от акция за премахване на корупцията. Предишната му работа е в региона на военните поръчки – обзет от корупция сегмент на Народноосвободителната войска. The Wall Street Journal оповестява, че Ли е бил отведен за разпит от управляващите. Но акциите за битка с корупцията са идеално средство за политически репресии, а в непрозрачния свят на китайския режим, без публично пояснение, има доста скрити елементи, които не се виждат от пръв взор.

Сътресенията и продължаващите репресии могат да оказват помощ да се изясни любопитното неявяване на Си на огромни интернационалните събития. Той пропусна Общото заседание на Организация на обединените нации тази седмица, както и срещата на върха на Г-20 – събитие, в което участваше непроменяемо в последното десетилетие.

На миналогодишния конгрес на Китайската комунистическа партия Си затвърди позицията си на мощен човек в Пекин. Вместо да се откаже от властта след два цялостни петгодишни мандата, както са правили съвсем всички скорошни висши водачи, беше определен за трети. По-рано законодателният орган анулира рестриктивните мерки за дълготрайност на президентските мандати, което му разреши да остане на власт до края на живота си.

В смразяваща проява на жестокост Си накара предшественика му Ху Дзинтао, в миналото най-могъщият човек в Китай, да бъде принудително изведен от Конгреса. През това време самият той, който седеше до Ху, гледаше безучастно събитията.

Облаците над главата на Си се сгъстиха поради пандемията. Подписаната от него политика на нулевия Covid, която държеше страната в локдаун дълго откакто светът още веднъж се отвори, се оказа пагубна и провокира всеобщи митинги, които включваха открити апели за политическа смяна.

Внезапното, безредно наново отваряне, докара до препълване на лечебни заведения и морги. А по-късно се оказа, че стопанската система е в застой. Бурно разрастващата се стопанска система, която съгласно някои китайци може би оправдаваше политическите репресии или най-малко ги правеше по-поносими, забави темпото си до пълзене.

Безработицата измежду младежите внезапно набъбна и се откри време на напрежение в Пекин. А когато автократите усетят напън, те разтягат до дъно мускулите, написа в разбора си CNN.

" Изчезванията " не са нещо ново. Режимът към този момент е посочил, че няма да разреши на никого да стане прекомерно мощен или прекомерно прочут. Това обръщение беше предадено на бизнес водачите, които в предишното изчезваха с известна регулярност, с цел да се появят още веднъж осъдени, кротки и деликатни с всяка своя дума.

Това се случи с Джак Ма, китайския Джеф Безос. Милиардерът, който през 2020 година като че ли се изпари от лицето на Земята, се появи още веднъж близо година по-късно, с цел да се изолира в безшумно, самоналожено заточение.

Няколко други основни бизнес фигури имаха същата орис, с което ясно демонстрираха, че да правиш бизнес при властнически режим не е като да работиш в демократична страна с господство на закона и бистрота.

Това се случи и с критиците на режима и протестиращите, които участваха в демонстрации по време на блокирането през пандемията. След това якои от тях просто изчезнаха.

Сега светът следи с нараснало внимание какво се случва в черната кутия, която е режимът в Китай, а властта настойчиво се преструва, че не е тирания. И до момента в който това е по този начин, мистериите като в сюжет на Агата Кристи ще не престават да се случват без обществено пояснение и без последици за виновните.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР