Има необходимост от нови атомни мощности не само в България,

...
Има необходимост от нови атомни мощности не само в България,
Коментари Харесай

Дженерал електрик с интерес към АЕЦ Белене

Има нужда от нови атомни мощности освен в България, само че и в целия район.

Това демонстрира разбор на Българска академия на науките, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в изявление за Българска телеграфна агенция.  По думите й построяването на плана АЕЦ " Белене " ще стане единствено при съблюдаване на условията и изискванията на пазарните правила - без даване на държавна гаранция, без даване на корпоративна гаранция и без подписване на дълготрайни контракти за изкупуване на електрическа сила.

В края на декември в Министерството на енергетиката е пристигнало писмо от американската компания " Дженерал електрик " за желание да взе участие като евентуален инженер на плана за АЕЦ " Белене " и снабдител на съоръжение в турбинна зала, споделя още Петкова. Тя прецизира, че следва да се види дали този интерес е действителен след финала на процедурата за избор на стратегически вложител. 

Досега са водени диалози с няколко вложителя, измежду тях най-голямата китайска държавна нуклеарна корпорация CNNC, Корейската хидро-атомна енергийна компания и френската " Фраматом ", заяви още министърът. 

" Ако има интерес към опцията да бъде осъществен този план със стратегически вложител, ще нотифицираме в допълнение Европейската комисия (ЕК) за смяната в този капиталов план. Причината е, че Брюксел е одобрил капиталовия план през 2007 година, по-късно България се отхвърли да строи втора нуклеарна централа, а в този момент възобновява плана при изменени условия, изясни министър Теменужка Петкова. 

По думите й енергийната сигурност е директно обвързвана със запасите, които България има от лигнитни въглища в Маришкия басейн. Тези ресурси ще бъдат задоволителни да се задоволи производството на електрическа сила от въглища за идващите 60 години. 

Очаква се скоро да има решение за безсрочна дерогация на Топлоелектрическа централа " Марица-Изток " 2. Купуването на излъчвания за работата на Топлоелектрическа централа " Марица-Изток " 2 е една от значимите задания, които в Министерството на енергетиката са съумели да свършат, означи Теменужка Петкова. Предстои и настояването на дерогация за другите централи - надлежно двете американски централи и " Брикел ", добавя още енергийният министър. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР