Има наложени . Това каза по време на посещението си

...
Има наложени . Това каза по време на посещението си
Коментари Харесай

Меджидиев: Налагаме санкции на двама търговци на едро с лекарства, проверките продължават - Здраве

Има наложени. Това сподели по време на визитата си в Бургас служебният министър на опазването на здравето Асен Меджидиев, предаде агенция " Фокус ".

По думите му главните нарушавания, които са открити, са свързани с това, че търговците не са подавали информация към Специализираната електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули (СЕСПА).

Складът на единия от тях ще бъде затворен, а на другия - разрешението за активност ще бъде отнето. Отделно, има наложени парични санкции в сериозни размери. Най-важното е хората да не усещат проблем с наличието на лекарства в аптечната мрежа ", съобщи министърът. Според него е забележим резултатът от дейностите, които Министерството е предприело през последния месец по повод наличностите на лекарства, сподели Меджидиев.

Той напомни, че през последните два месеца са били подсигурени 200 000 различни медикамента в допълнение, отвън плановите доставки.

Мобилизирани са всички компании. Целта е да не се доближава до обстановката, в която бяхме изпаднали преди 2 месеца. Недостигът е в цяла Европа, не е единствено в България, само че това не би трябвало да ни успокоява ", добави той.

Министърът уточни, че досега са извършени 60 инспекции в складове на едро и аптеки. Контролът ще продължи " с огромен интензитет ", уточни той.

" Установихме и различен проблем - някои от медикаментите не влизат в списъка и не можеше да бъдат проследени. В тази връзка подхващаме и законови промени - лекарства, които сега не доближават, да им се постанова възбрана за експорт от страната. "

Министърът е в Бургас за откриването на станция за телемедицина. По-късно е планувано в постройката на Медицинския факултет на Университета „ Проф. доктор Асен Златаров “ да се подпише Меморандум за съдействие сред Общината, образователното заведение и новоучреденото Сдружение на младите лекари в Бургас.

 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР