Има много спорове относно плюсовете и минусите на ядрената енергия

...
Има много спорове относно плюсовете и минусите на ядрената енергия
Коментари Харесай

Ядрената енергия - кои страни в Европа са за, кои против и защо

Има доста разногласия по отношение на плюсовете и минусите на нуклеарната сила и кои европейски страни са за и срещу нея. Историята помни не една нуклеарна злополука и ето за какво думата " нуклеарен " постоянно притегля вниманието на мнозина, които не са склонни да я одобряват като надеждна и безвредна форма на сила.

Други настояват, че за разлика от изкопаемите горива, това е един от най-чистите източници на сила, тъй като не не води до излъчвания на парникови газове, надлежно до замърсяване. От друга страна обаче, нуклеарните боклуци остават рискови в продължение на хиляди години и носят дълготрайни опасения за околната среда.

И въпреки всичко някои европейски страни считат нуклеарната сила за жизненоважна за своето икономическо оцеляване и я виждат като една от най-хубавите благоприятни условия във връзка с предизвикването, обвързвано с изменението на климата, написа Euronews.

Ето кои са страни, които предизвикват производството на нуклеарната сила на континента

След случая в Япония във Фукушима през 2011 година, Европа остава разграничена по отношение на употребата на все по-големи атомни електроцентрали.
 Кой влага в
Кой влага в " зелени " централи у нас и какъв брой ток създават те

Соларната сила е във напредък, само че към момента водните централи имат по-голям потенциал

Италия и Литва се се отхвърлиха напълно от нуклеарната сила за произвеждане на електрическа енергия. Франция обаче е твърдо се застъпва за нуклеарната сила като. Освен това България, както и Италия, Хърватия, Финландия, Унгария и Полша поддържат Франция по отношение на нуклеарните упоритости. От 163 атомни реактора в Европа към август 2023 година 56 са били с локация единствено във Франция.

Ядрената сила се употребява в Европа, като има работещи нуклеарни централи в 13 от 27-те държави-членки и обезпечава към една четвърт от общата електрическа енергия за Европа.

Имайки поради несигурността с доствките на нефт и газ, френският президент Еманюел Макрон разгласи проект на стойност 57 милиарда $ за създаване на шест нуклеарни реактора от последващо потомство в страната, до 2028 година
 Амбициите на Швеция за произвеждане на още нуклеарна сила са осуетени от...германска компания
Амбициите на Швеция за произвеждане на още нуклеарна сила са осуетени от...германска компания

Най-голямата стопанска система в Европа Германия реши да се откаже от нуклеарната сила,темата в Европа е противоречива

Кои страни се опълчват на нуклеарната сила и желаят да бъде неразрешена

Белгия и Германия, както и Швейцария и Испания, са страните, които възнамеряват последователно да отстранен своите нуклеарни електроцентрали, като считат, че имат рискови последствия от производството на подобен тип сила.

Тези страни са възнамерявали да се откажат изцяло от своите проекти за нуклеарна сила, само че към момента се въздържат от цялостното им унищожаване поради изменящата се геополитика е енергиен проект.

Според Европейската комисия опълчването против нуклеарната сила е довело до 25% общ спад на електрическата енергия, създадена по този метод в Европейския от 2006 до 2020 година

Интересното е, че в едно от последните изследвания, оповестени от Hungarian Foundation, се вижда, че има все по-положително разбиране на нуклеарната сила във всички страни-членки на Европейски Съюз. Според резултата от него процентът на опозицията против нуклеарната сила е паднал от 26% на 15%.

Заслугата може да се отдаде на преимуществата на този вид сила, като доста оказва помощ за понижаване на въглеродния отпечатък и минимизиране на излъчванията на парникови газове.

Ядрената сила има висока енергийна компактност, което я прави по-ефективна от другите различни източници. За разлика от слънчевите и вятърните запаси, атомните енергийни централи работят без значение, без да разчитат на метеорологичните условия.

Все отново не трябва да забравяме обстоятелството, че рисковете за нуклеарни повреди като тази в Чернобил и Фукушима са действителни и да имат опустошително влияние.

Осве това инфраструктурата на атомните електроцентрали изисква доста вложения и развиване. След като проработи, опасността от боклуци остава, защото безвредното им изхвърляне може да бъде съществено предизвикателство. Следователно в цяла Европа настроенията във връзка с нуклеарната сила са разграничени.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР