Има много причини да не можем да постигнем щастие, но

...
Има много причини да не можем да постигнем щастие, но
Коментари Харесай

Ако се страхувате да не загубите нещо, значи вече сте го изгубили

 Има доста аргументи да не можем да реализираме благополучие, само че три от тях са съществени:

боязън,
завист,
вина.

И всички те са в самия човек.

Страхът прави от индивида нравствен труп. Сенека споделя, че можем да притежаваме всичко, единствено в случай че не се опасяваме да го загубим когато и да е. И в тази връзка може да се добави, че в случай че се страхувате да не загубите нещо, значи към този момент сте го изгубили. Страхувам се да не изгубя кристална ваза, скътвам я в килера, не я употребявам и по този метод я изгубвам.

Този, който се опасява да не загуби живота си, към този момент е мъртъв.

Някои от моите пациенти имат настойчив боязън от гибелта. Успокоявам ги по следния метод: „ Не се опасявайте да умрете. Като персона към този момент сте мъртви. Хайде да възкръснем. “ Това оказва помощ на интелигентните незабавно. Те незабавно стартират да употребяват живота си вярно и стартират да се изкачват в планината. А когато тръгнете нагоре, няма време да мислите за гибелта. Мислите по какъв начин да се изкачите до върха.

Между другото, когато се изкачвате нагоре, постигате задачата си, мислите по-малко за това по какъв начин изглеждате.

Завистта убива индивида, тъй като той стопира да живее личния си живот, т.е. губи себе си и стартира да живее живота на този, на който завижда.

Тези, които се занимават с личностното си израстване и се занимават повече със личните си каузи, в сравнение с с тези на другите, не завиждат. С този метод сигурно ще има триумфи и учредения за наслада. В последна сметка, в случай че вършиме нещо систематично и методично, не може да има такова нещо, което с времето да не го извършите по-добре!

Но може да се употребява и завистта: с цел да разберем каква дарба не сме развили. Завистта може да провежда вярно вашите действия. Просто би трябвало да постигнете това, което има индивидът, на който завиждате. Няма да има провали. Тъй като завиждате, значи имате способността, която може да ви докара до това, което желаете. Не изпитвам завист на артистите. Нямам слух и глас и предпочитание да стана певица. Но аз завиждах на математиците. Но завистта изчезна незабавно, когато усвоих висшата математика.

Усещане за виновност поражда у тези, които мислят, че са Богове или живеят по непознати правила. Само Бог може да бъде отговорен. Той знае всичко, може да планува всичко. Следователно е належащо да се отървете от неосъзнаваната мисъл, че сте Бог и да заживеете по разпоредбите, които вие сами сте създали въз основа на личния си опит.

У здравия човек при неуспехи, поражда единствено възприятие на скука. След това стартира да мисли, да търси грешките си и да усъвършенства разпоредбите, по които живее.

Ако книгата ми не ви харесва, вие ще ме критикувате, ще коментирате – ще се нервирам, само че няма да се усещам отговорен – не съм Бог! Просто ще преправя тази книга още един път.

Страхът, завистта и възприятието за виновност са възприятията, които пречат на насладата от живота. Да бъдете тук и в този момент, да сте в обстановка, а не в мисли и мечти, които ви отдалечават от живота. И се оказва, че вместо да живее, да се радва на живота, човек губи скъпо време за боязън, злоба и за възприятие за виновност.

Както споделя М. Е. Литвак, здравият човек не се усеща отговорен, той изпитва скука.

Но какво е скука?

В речника има забавен резултат:

Досада, огорчение; да правиш нещо на някого на инат, да се смееш, да се дразниш, все пак.

Така че когато се провалим, се ядосваме, усещаме се разочаровани и започваме да търсим способи да го създадем, да вземем за пример да успеем или да изпитаме наслада.

Понякога човек самичък се лимитира от щастието, изтласква го встрани, огражда се, прави всичко допустимо единствено и единствено с цел да си остане трагичен.

Това е доста постоянно срещано и не на вятъра има сентенция: „ Който в този момент доста се смее, доста ще плаче по-късно “. Сякаш щастието се реализира единствено когато човек страда преди него.

Или това, че не би трябвало да се радвате прекалено много, другояче след това сигурно ще има наказване.

Тези и други настройки, които се дават от родителите и от вътрешния кръг на детето, по-късно оказват мощно влияние върху последващия му възрастен живот, правейки го по-малко цветен, по-сдържан и по-ограничен.

econet

 

ПсихоХигиена: Правото да не прощавам!

 

Напоследък се написа толкоз доста за прошката. И съвсем никой не споделя, че всеки от нас също по този начин има и правото да не прости! Може би това е кощунствена концепция,…

Цялата публикация

Парапсихологът Сергей Лазарев: Всяка болест е помощ и филтриране на душата

 

Щастието не е цел, а непряк артикул. Анализирайки предишното, ти се разграничаваш от казуса, виждаш го все едно от горната страна. Да разберете казуса значи да се абстрахирате от обстановката. Лесно е…

Цялата публикация

Боледувате? Можете да се излекувате с „ Психологическо айкидо “!

 

Става дума за хора, страдащи от неврози и психосоматични болести (хипертония, язва, инфаркт на миокарда, гастрит, колит, дерматит, бронхиална астма и др..),   които срещат компликации в общуването. Идеята…

Цялата публикация

Източник: energetika-bg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР