Има много легенди за духове, които се скитат по земята

...
Има много легенди за духове, които се скитат по земята
Коментари Харесай

10 замъка, обитавани от духове

Има доста митове за духове, които се скитат по земята и плашат хората и постоянно такива митове са свързани със старинни крепости.

Такъв палат е Бликлинг Хол в Англия. Той е бил издигнат за висшия арбитър Хъбърт, само че в този палат е родена Ан Болейн, бъдещата брачна половинка на крал Хенри VIII. Анна не родила стремежи от краля наследник и била упрекната в измяна, след което екзекутирана. Много хора са виждали призрака й в замъка. Тя постоянно носела главата си в ръце.

Замъкът Рожмберк в Чехия е повдигнат от рицарите на петолистната роза, които са дали и името на замъка. През 1429 година се родила хубавицата Перхта, щерка на владетеля на замъка. Той я омъжил принудително за паралия, който я измъчвал непрекъснато. На смъртния си одър я помолил за амнистия, тя отказала и той я проклел. Три години след него умряла Перхта, само че непрекъснато се явява от този момент в замъка, облечена в бяло. Когато се появи с черна рокля, тя предвещава гибелта на този, който я види.

 Замък с духове

Бяла дама има и в Бойницкия палат в Словакия. Тя е умрялата преди епохи графиня Юлия Корпония. Тя предала града и жителите му поради любовта си към лидер на враговете. Юлия била екзекутирана и от този момент призракът й обикаля замъка.

Във френския палат Фонтенбло, прочут като резиденция на френските крале, е цялостно с призраци, които обикалят всички етажи на замъка. Това са призраци на мъже и дами, които не могат да намерят покой след гибелта си.

Шотландският палат Гламис е прочут с призраците си. През 1034 година в замъка е бил погубен шотландският крал Малкълм II. Петното кръв от убийството му се е запазило и призракът му постоянно обикаля стаята на нещастието.

Но замъкът има и други призраци. Граф Гламис обичал да играе карти и една съботна вечер играл до среднощ с другари. Той споделил на прислужниците си, че няма да спре, даже в случай че самият демон се причисли към тях. Сатаната се появил и проклел играчите да не стопират да играят до Страшния съд.

Призраците им се виждат и до през днешния ден, както и призракът на изгорената графиня Гламис, упрекната във вещерство.

Дворецът Бленхайм в Англия през XII век приютявал крал Хенри II и обичаната му Розамунда Клифърд. Веднъж вместо краля се появила ревностната му брачна половинка и предложила на Розамунда да избере по какъв начин да почине – от кама или от отрова. Розамунда избрала отровата и до момента обикаля към замъка, с цел да чака краля.

 Духове

Замъкът Дънстър в Англия е прочут с призрака в зелено. Той обикаля целия палат, само че хората най-често го виждат в магазина за сувенири в замъка.

В Русия с призраци е прочут инженерният палат. Той бил издигнат от император Павел Първи, където заживял. След 40 дни бил погубен в спалнята си. Призракът на императора постоянно обикаля замъка.

Швейцарският палат Монтебело е прочут с призрака на момиченцето Азурина. Тя била албинос, очите й били транспарантни. За да не бъде детето убито от Инквизицията, косите й били боядисани с билки и станали сини на цвят. Това било доста рисково и момиченцето било затворено в замъка. Но макар защитата то съумяло да излезе, с цел да гони топката си по стълбите към мазето. След това изчезнало. На всеки пет години се чуват удари на топка и детско гласче, което вика майка си. Появава се призракът на момиченцето, което плаче.

Немският град Дармщат е прочут със замъка Франкенщайн. Собственикът му – лекар Йохан декор Франкенщайн съгласно локалните продал душата си на дявола. Той бил открит мъртъв в лабораторията си, а към него имало части от изгнили човешки елементи. От 1734 година, когато умрял, докторът непрекъснато обикаля замъка.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР