Има много информация и проучвания за това как трябва да

...
Има много информация и проучвания за това как трябва да
Коментари Харесай

От колко сън се нуждаем според възрастта ни

Има доста информация и изследвания за това по какъв начин би трябвало да следваме биологичния си часовник и да се наспиваме, с цел да се радваме на здраве, виталитет и да се оправяме със дилемите от всекидневието.

Повечето хората считат, че 7-8 часа сън на денонощие са задоволителни, само че това не всеки път е по този начин.
Прочетете още
След дълъг, сложен ден здравословният сън е доста значим за почивката и възобновяване. Но какъв брой часа би трябвало да спим, с цел да можем да сме дейни и на идващия ден?

Липсата на сън

Много от нас чакат уикенда, с цел да си починат добре. Но постоянно се оказва, че има нещо, което ни разсейва и проваля съня. Не би трябвало да пренебрегвате почивката, тъй като дефицитът на сън визира здравето, имунитета и може да има много съществени последици.

Според учени систематичното недоспиване усилва риска от развиване на редица проблеми и болести. Част от тях са:
 
ИзтощениеДепресияХормонален дисбалансСърдечно-съдови заболяванияПроблеми със зрениетоДиабет
В допълнение към всичко това, неприятният сън оказва отрицателно въздействие върху тялото и външния тип. В резултат на това последствията могат да бъдат нарастване на тежестта, кръгове под очите, бледен загар, липса на централизация, спад на ежедневната успеваемост и прибързано остаряване.

Възраст и сън

Учените са открили връзката сред възрастта и нужния брой часове здравословен сън.

0-3 месеца: 14-17 часа

4-11 месеца: 12-15 часа

1-2 години: 11-14 часа

3-5 години: 10-13 часа

6-13 години: 9-11 часа

14-17 години: 8-10 часа

18-25 години: 7-9 часа

26-64 години: 7-9 часа

65+ години: 7-8 часа

Колкото по-възрастен е човек, от толкоз по-малко сън се нуждае.

Бебетата на възраст до 3 месеца имат потребност от най-вече сън. Децата под 18-годишна възраст би трябвало да спят повече от 8 часа на нощ.

След това, нужното количество сън доста спада и се трансформира, откакто човек доближи 65-годишна възраст. Но не забравяйте, че всеки човек има свои самостоятелни потребности, които могат да трансформират тези часове.

Подобряване на съня

Важно е да обърнете особено внимание на качеството и продължителността на съня, който получавате. Ето няколко съвета, с които ще подобрите съня си:
Не смесвайте деня и нощта. Ако будувате нощем, няма по какъв начин да сте дейни на идващия ден. Опитайте се да заспивате и ставате едновременно всеки ден.Не пийте тонизиращи питиета преди лягане.Не преяждайте през нощта.Създайте уютна и удобна конюнктура в спалнята.Изберете комфортно легло и първокласен матрак.Кратка разходка на чист въздух ще ви помогне да заспите по-бързо.Опитайте се да не употребявате телефон и преносим компютър, преди да си легнете и изключете електрическите уреди през нощта.Обърнете внимание на физическата интензивност и техниките за релаксация.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР