Има ли сила, или по-точно законодателен акт, който да спре

...
Има ли сила, или по-точно законодателен акт, който да спре
Коментари Харесай

Общински съветник пита Караянчева за паркирането по столичните велоалеи

" Има ли мощ, или по-точно законодателен акт, който да спре непозволено паркиралите на велоалеите в София. Неправилно паркираните коли върху велоалеи са всекидневие в натоварения трафик на столицата ". Това пита столичният общински консултант Стефан Марков ръководителя на Народно събрание Цвета Караянчева и показва законов пропуск, на база на който няма санкция за паркиране на велоалея.

Освен, че липсват по-сериозни санкции и наказания за водачите, които паркират в зелени площи, на тротоари, велоалеи, става известно, че има недостатъчност в Закона за придвижването по пътищата , разяснява общинският консултант.

Това е повода Марков да се обърне към ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева с гледище за обяснение на правната уредба за придвижването , престоя и паркирането на велосипедните алеи.

В формалното си запитване, адресирано до Цвета Караянчева, столичният общински консултант прецизира, че в Закона за придвижването по пътищата престоят и паркирането са неразрешени на пешеходни или велосипедни пътеки и на разстояние по-малко от 5 метра преди тях, само че в този нормативен акт не е очакван независим състав на нарушаване, изразяващо се в паркирането върху велосипедна алея. В резултат от това, при използването на закона, надлежно при констатирането на нарушаванията и санкционирането на нарушителите, административните органи срещат усложнения.

 Страсти и несгоди на велоалеята по
Страсти и несгоди на велоалеята по " Раковски "

От Столична община към този момент един път коригираха трасето на велоалеята

" Ако паркирате върху тротоар ви глобяват, в случай че паркирате на пътното платно ви глобяват. Но на кое съображение ви глобяват за велоалея и за какво органите на КАТ отхвърлят да глобяват водачите и самите КАТ паркират ненаказано върху велоалеите в София ", пита общинският консултант.

Като втори въпрос общинският консултант пита дали, в случай че е налице недостатъчност на закона за това нарушаване, има към този момент импортиран законопроект, с който да се преодолее тази неправда.

Общинският консултант показва вяра депутатите да одобряват новите текстове, които ще оказват помощ да бъде преодолян този законодателен пропуск. Освен това той упорства глобите за нарушителите да се покачат, с цел да се предотврати тази процедура да се паркира на велоалеи.

Марков добавя, че в случай че продължава да се нарушава възбраната за паркиране върху велоалеите, без наказания, се обезмислят напъните и парите, изхарчени за построяването им.

" Не може общината да прави велоалеи и да се старае да обезпечава благоприятни условия за различно предвижване и някой да паркира безнаказано на тях ", безапелационен е Стефан Марков.

 Без коли по велоалеята на
Без коли по велоалеята на " Панчарево ", желае общински консултант

Смята да изпрати запитване и оферти към кмета Фандъкова
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР