Има ли нещо по-вкусно от поръсените с риган, полети с

...
Има ли нещо по-вкусно от поръсените с риган, полети с
Коментари Харесай

Средиземноморска или японска? В търсене на най-здравословната диета

Има ли нещо по-вкусно от поръсените с риган, полети с лимон и зехтин салати, запечени зеленчуци, сирена; рибата, сготвена с морска сол и сервирана с ароматни билки, доматения сос, ухаещ на чесън и босилек; препечените хлебчета, виното и прословутите морски блага? Всичко това припомня за лято, малко ресторантче на морския бряг, приятна компания и луксозен залез.

Oсвен неземно вкусна, средиземноморската кухня, която уважавам като богиня на гастрономията, е и най-полезната на земното кълбо.

Ползите от средиземноморската диета се изследват от 70-те години насам, като е открито, че този метод на хранене, богат на плодове, зеленчуци, зехтин, бобови храни и ядки, оказва помощ за контролиране на телесното тегло, защищава от сърдечни болести и може даже да излекува диабет. Но... Дори персоналното боготворене не ме стопира да призная, че има един единствен, само че мощен съперник.

Японската кухня. Пестелива, с малко лой, с малко подправки, с обилие от морски храни и никакви млечни артикули. С водорасли. Японската кухня, и изключително диетата от остров Окинава с нейната традиция да се храниш, до момента в който си 80% утолен, е най-нискокалоричната в света.

Жителите на няколкото пренаселени и свърхиндустриализирани (следователно и свръхстресирани) източноазиатски острова имат най-високата в света дълготрайност на живота 82,5 години , периодичност на затлъстяването 3,5 на 100 и един от най-ниските проценти на смъртност от сърдечни болести, рак на гърдата, рак на простатата, рак на дебелото черво и други всеобщи убийци на международното население.

Eксперти са уверени, че прекосяването към японски вид диета може да обезпечи същите изгоди за здравето и на други места по света. Нека забележим кои са нейните съществени детайли:

Без десерт. „ В Япония хората приключват храненето с чаша зелен чай или плод, вместо със сладкиши. Те се ядат с кафето или чая следобяд, и порциите са доста по-малки, в сравнение с европейските. “ - изяснява диетологът доктор Крег Уилкокс за „ Дейли мейл “.

Салата от водорасли. Водораслите се цялостни с антиоксиданти, които защищават от болести и контролират тежестта. Учени са открили, че една съставна част във водораслите, наречена алгинат, попречва абсорбирането на мазнини от организма. Приемът на четири пъти повече алгинат е понижило усвояването на мазнините със 75 %, сочат данните от проучването, извършено през 2014 година

„ Хара хачи бу “ . Яж, до момента в който коремът ти е осем десети цялостен. Това е златното предписание на остров Окинава – мястото с най-вече столетници в света. Сервирайте си мънички порции и ще е доста по-малко евентуално да преядете – поучава Наоми Морияма, авторка на книгата „ Японките не остаряват и не напълняват “. Причината дневният банкет на калории в Япония да е по-нисък, в сравнение с Запад е освен, че схемата на хранене е по-засищаща, а и че храната се сервира в доста по-малки чинии.

Сещате ли се за пословичната италианска баба, която сипва в чинията, до момента в който на внука не му стане неприятно? Гръцката, турската, а както от опит знаете, и българската баба – не са по-различни. Средиземноморската кухня има този дребен минус – бабите – и чародейните приморски ресторантьори, които стартират да носят ордьоври, салатки и разядки, още преди да сте да помислили какво ще поръчате.

Ще кажете, че е въпрос на воля, и въпреки всичко мъчно си представям паста – или паейя, или кабса – в дребна паница.

В търсене на най-здравословната диета ще се качим в машината на времето, с цел да забележим какво е било отношението на нашите прародители към храненето и здравословния живот.

Автор: Мая Лефтерова

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР