Има ли най-подходящ сезон за покупка на нов дом? Отговорът

...
Има ли най-подходящ сезон за покупка на нов дом? Отговорът
Коментари Харесай

Вижте през кой сезон брокерите съветват да извадите пари за нов дом

Има ли най-подходящ сезон за покупка на нов дом? Отговорът на този на пръв взор чудноват въпрос е – изрично да, изключително в случай че бюджетът ви е стеснен. Купувачите на жилища имат доста по-големи шансове да намерят парцели на преференциални цени през есента и зимата, написа Pariteni.bg.

Пролетта и лятото пък се славят като най-скъпият интервал за покупка на нов дом. Месеците май, юни и юли даже са се утвърдили като най-неподходящото време – тогава купувачите заплащат към 10% над пазарната стойност на парцела.

През есента и зимата наклонността е да има по-малко конкуренция на имотния пазар, в сравнение с в пика напролет и лятото, само че към момента има задоволителен брой имотни предложения на пазара. Цените на жилищата нормално са най-ниски през зимата, а като най-евтин месец господства януари.

Опитните брокери разкриват, че цените на жилищата са най-ниски през зимните месеци, тъй като търсенето е ниско, запасите от предложения са малко и по-малко купувачи търсят жилища.

Пазарът постоянно „ замръзва “ през декември, частично заради празниците. Януари е може би най-евтиният месец за покупка на парцел, само че и наличната селекция от жилища е доста по-малка.

Пролетните и летните месеци са точно най-натовареното и най-конкурентно време за закупуване на жилище. Потенциалните продавачи са по-склонни да разгласят жилище за продажба напролет, с цел да „ уловят “ купувачи, които желаят да се настанят в новия си дом през лятото (отпускарски сезон, подобаващ за преместване) или преди началото на новата образователна година (заради децата).

Пикът на цените на жилищата е през горещия сезон, изключително през май, юни и юли. Освен лятната почивка, една от аргументите купувачите да са по-мотивирани за огледи на парцели напролет и лятото са и по-дългите дни, в които хората са по-склонни да отделят време след работа.

Друго значимо преимущество на зимата е, че огледът на жилището през този сезон, когато има доста сняг и е студено, разрешава да добиете цялостна визия за това какъв ще е животът вътре.

Усещате ли някаква неестествена студенина, има ли функционираща система за отопление, а топлоизолация, каква е процедурата със загряването на водата?

През зимата можете образно да се уверите и за качеството на прозорците. Това е съвършеният миг за полеви тест на водопроводната система, тавана/покрива, съществуване на влага, течове и всичко останало. Посещавайки един парцел през зимата (особено къща), вие ще можете да разберете неговото действително положение.

Кои са плюсовете на лятото?

Лятото разрешава по-често пътешестване. За разлика от труднопроходимите пътища през зимния сезон, сухите летни автомагистрали благоприятстват визитата и огледа на адреса освен от локални купувачи, само че и от живеещи в друго обитаемо място клиенти.

Това важи с особена мощ за курортните жилища и селските ваканционни парцели, чиито притежатели разчитат най-вече на купувачи измежду летовниците и туристите, посетили градчето им в почивния сезон.

Освен това летният сезон е доста по-удобен за превозване на движимости и мебелировка. Премествайки дома си през лятото, притежателите на жилището няма потребност да мислят за отоплението в камиона, пренасящ цветята им, а лятната почивка е комфортен мотив децата да останат при своите баби и дядовци, с цел да не разсейват родителите си по време на обзавеждането на новия парцел.

Друго преимущество на лятото е, че това е сезонът на ремонтите. За разлика от зимата, позволяваща единствено промяна на вътрешния интериор, лятото благоприятства за осъществяването на всички типове ремонтни действия, като промяна на покрив или дълбаене на ров за полагане на нови канализационни тръби.

Нещо повече – горещите дни освен форсират процеса на съхнене на другите строителни смеси, само че и тяхната по-дълга дълготрайност подкрепя по-бързото осъществяване на строителните действия.

Освен най-предпочитан сезон за отмора, става известно, лятото е и доста подобаващ сезон за покупка на парцел на морето. Това е точният миг да планирате освен отпуските, само че и огледите си и по този начин да съчетаете потребното с приятното.

Възползвайте се от лятната си почивка за образуване на срещи с брокери и консултанти за огледи на жилища. Достатъчно е да отделите няколко часа или ден, с цел да реализирате всички срещи в покрайнината.

Хубавото е, че също по този начин ще имате опция да опознаете курортния град, в който смятате да закупите новия си дом. Ще имате задоволително време да се разноските на мира и да разгледате всичко в близост. Така ще придобиете ясна визия дали регионът дава отговор на потребностите ви за ново жилище.

През топлия сезон огромна част от притежателите, които употребяват парцелите си като ваканционно жилище, се намират точно там – в морските си палати.

Благодарение на това, по време на огледа ще можете да прецените дали ще имате шумни съседи, дали басейнът и/или градината са в положително положение, дали общите елементи се поддържат чисти и така нататък

Изберете най-хубавият сезон

Ако купувате нов дом единствено за себе си или пък нуждата от промяна на жилището е обвързвана с преместването на нова работа, е добре да избирате парцел през есента. Тогава търсенето е по-малко, няма да се конкурирате с още десетки/стотици искащи за този парцел и като цяло ще имате по-голямо успокоение при избора.

Есента е и деен работен сезон, през който ще можете да се ориентирате по-добре за трафика от и до новия си дом, шума и другите фактори, които е значимо да се вземат поради при покупката на един парцел.

Може би не е добра концепция да чакате зимата, в случай че незабавно се нуждаете от ново жилище. Както към този момент споменахме, тогава офертите са малко, а през коледните и новогодишните празници доста брокери също са в отпуска, което ще забави договорката.

При покупката на парцел с капиталова цел за вас е най-важно да получите максимума за парите си. В подобен случай „ най-подходящият “ сезон е този, в който се появи идеалната съгласно вашите критерии оферта – уравновесено предложение за цена, местонахождение и опция за възвръщаемост на инвестицията.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР