Има ли изход от казуса с председателят на КЕВР Станислав

...
Има ли изход от казуса с председателят на КЕВР Станислав
Коментари Харесай

След решението на КС: Ще има ли КЕВР нов председател?

Има ли излаз от проблема с ръководителят на КЕВР Станислав Тодоров, откакто Конституционният съд постанови, че е определен непозволено?

От " Продължаваме промяната " ще предложат процедура за избор на нов ръководител още на следващия ден, а през днешния ден - от Движение за права и свободи внесоха искане да върне на поста остарелия ръководител Иван Иванов.

Защо регулаторът не може да действа без ръководител, а единствено въз основата на неговите членове? Основната причина е, че ръководителят на КЕВР е индивидът, който привиква съвещанията. Той е индивидът, който подписва решенията. Той е индивидът, който издава лицензите. Поради тази причина и парламентарно показаните партии трескаво търсят решение за излизане от проблема. А те са минимум три.

Какви са те вижте във включването на Николай Минков.

От " Продължаваме промяната " са подготвени с решение на проблема, съобщи шефът на енергийната комисия в Народното събрание.

" Полезният ход е да започва нова процедура и да бъде определен ръководител на КЕВР. Процедурата към този момент е оповестена за на следващия ден и ще я разгледаме в комисия. Ако получи утвърждение на народните представители, може да влезе и за утвърждение и в пленарна зала. Парламентът, с цел да върви процедурата, би трябвало да може да заседава - комисията да работи, да изслушва евентуални претенденти, които по-късно да бъдат гласувани в пленарна зала. Времето точно е нещото, което е огромната въпросителна в цялата процедура. Имаме връзка, чакаме да забележим какво ще е решението на мандатоносителя, а по-късно на президента. Процедурата лишава почти към 3 седмици. ", разяснява Радослав Рибарски - ръководител на парламентарната комисия по енергетика.

От мандатоносителя, в лицето на Българска социалистическа партия, твърдят, че страната няма да бъде хвърлена в безпорядък преди очертаващата се тежка зима.

" Има доста вероятни ходове, само че дано на следващия ден да стартира пленарният ден и тогава към този момент да обсъждаме какво и по какъв начин може да се случи. Бъдете сигурни, че това, което зависи от Българска социалистическа партия, ще бъде направено, с цел да има успокоение в страната и сигурност в тази извънредно сензитивна зона- енергетиката. Нямайте никакво подозрение, че това ще бъдат дейностите на Българска социалистическа партия. ", твърди Борислав Гуцанов- народен представител от ПГ на Българска социалистическа партия за България.

От " Възраждане " не са съгласни да започва нова процедура за избор и предложиха два разновидността.

" Управляващите се пробват да протакат. Едва ли не цялата страна и всичко това, което се случва в страната, да го създадат пленник на своето правно изтощение за да наложат един собствен кадър, несъответствуващ и незаконосъобразен. Вариантите са или да се пристъпи към връщане на остарелия ръководител, който ние от " Възраждане " по никакъв метод не утвърждаваме и не считаме за човек, който е направил, кой знае какво за страната. Другият вид е да се избере някой от заместниците на отстранения ръководител на КЕВР. ", съобщи Цончо Ганев от ПГ на " Възраждане ".

От ГЕРБ- Съюз на демократичните сили приканиха остарелият началник на КЕВР Иван Иванов неотложно да се върне на поста като визират Закона за енергетиката.

" След решението на Конституционния съд това автоматизирано значи, че изборът на настоящия ръководител е нелегитимен, която значи, че предходния, имам поради Иван Иванов, би трябвало да заеме своята служба, защото в Закона за енергетиката, член 11, ал.5 категорично споделя, че до избора на нов ръководител, остарелият би трябвало да извършва своята функционалност. Което значи, че той императивно слага в обстановка предходния ръководител да извършва тази функционалност, колкото и аз на самия него, по този начин, до някаква степен да му съчувствам, че в такава една обстановка би трябвало да поеме един подобен тежък пост, поради, че това държавно управление съумя да докара за България казуса с доставките на газ, високите цени на електрическата сила, високите цени на горивата въобще като цяло. Така че това е нашето мнение. ", посочи Александър Ненков- народен представител от ПГ на ГЕРБ-СДС.

А от Движение за права и свободи през днешния ден внесоха нужното предложение в Народното събрание.

" Да излезем с едно решение, което да споделя, да удостовери решението на Конституционния съд като факт и в следствие да изговори още веднъж, че след публикуването на решението на Конституционен съд, Иван Иванов заема и продължава активността си като ръководител на КЕВР. ", изясни Рамадан Аталай от ПГ на Движение за права и свободи.

Според " Демократична България " най-важното е КЕВР да не остане без ръководител предвид на енергийната рецесия.

" Логично наподобява от обстановката да се излезе с акт на Народното събрание. Може би няма да имаме задоволително време, в случай че то се разпусне идната седмица, за нова процедура по желание на нов ръководител. Другите разновидности са решение Иван Иванов да резервира поста си, откакто определеният Станислав Тодоров не е по този начин законно определен. ", счита Владислав Панев от ПГ на " Демократична България ".

А съгласно специалисти по конституционно право въпросът не е в пълномощията на сегашния парламент.

" Не може да се продължава мандатът на едно Народно заседание, което не е съумяло да излъчи държавно управление, според от това, че то би трябвало да избере началник на КЕВР. Още повече, че КЕВР ще има началник, това е известният Иван Иванов - предходният ръководител, тъй като по този начин написа в закона за енергетиката. Трябва да се четат законите. ", сподели в " Денят стартира " проф. Пламен Киров, началник на катедра " Конституционноправни науки " в СУ " Св. Климент Охридски ".

В момента цялата активност на КЕВР е блокирана до решение на проблема с неговия ръководител.

Оператор: Анатолий Грозданов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР