Има ли формула за правилното протичане на живота? Често откриваме,

...
Има ли формула за правилното протичане на живота? Често откриваме,
Коментари Харесай

Не се надявам на нищо, от нищо не се страхувам, аз съм свободен

Има ли формула за вярното протичане на живота? Често откриваме, че животът върви в едни и същи рамки. Един човек се ражда, живее нехайно и щастливо в детството си, стартира да се оформя като човек, а по-късно продължава своя път като млад и упорит човек, отдава се на просвета (като това не е задължително), обвързва се, има деца, строи дом и вероятно се приготвя да посрещне гибелта. През целият път има и доста изненади – някои приятни, други не толкоз. За мнозина общата линия не се трансформира.

Липсата на задоволство за цялото житие ще се влага в децата, а по-късно и във внуците, прелестно е да оставаме с концепцията, че някой различен ще извърши нашите фантазии, въпреки и това в никакъв случай да не се случва. Ако сте прочели заглавието и сте имали достойнството да се срещнете с кино лентата „ Зорба гъркът “, най-вероятно сте се докосвали, най-малко до известна степен с Никос Казандзакис. Надписът в заглавието е посланието, което оставя на надгробния си камък. Впечатлява сигурно, само че зад неговото оформяне стои една дълга и мъчителна разходка по ръба на философията, съпроводена с редица рецензии и даже свирепа борба с Православната черква. За последната, писателят е острият камък в торбата, подготвен във всеки миг да разпилее всички вярвания и хрумвания, записани и поддържани от тази институция. Впечатление вършат някои от сентенциите за живота, които мъчно биха могли да се подценен:

 1024px-Grabmal_von_Nikos_Kazantzakis-1

„ Всичко е краткотрайно: любовта, изкуството, планетата Земя, вие, аз. Смъртта е толкоз непредвидима, че съумява да изненада всеки един от нас. Откъде може да знаеш дали този ден не е последният ти? Мислиш си, че ти остава време. И след това внезапно – край, изчезваш, твоето време е изтекло. Смъртта е единствената среща, която не е записана в органайзера ти. “

Самият Казандзакис е от тези специфични породи, които остават без земя и територия, нямат граници, нямат имущество и са богати само на мисли, чувства и усеща. Те не могат да виреят в обществото на порядките и нормите. Точно затова играят ролята на морски фар, опитващ се да притегли още житейски истини, които по-късно да оживеят на хартията. За него можем да описваме доста, щриховането на бездомния мечтател и странстващ свещеник е като копие на птицата на Колийн Маккълоу, като означаваме, че преди да приключи последният си труд, Никос прави една дълга разходка и събира в себе си картини на оня свят, който до този миг малко на брой са можели да видят. Как стартира всичко това? Бъдещият публицист се ражда на 18 февруари 1883 година в оскъдно семейство на остров Крит.

Успява да приключи гимназия и постоянно ще декларира, че татко му е първичен и отруден селяндур, който рядко приказвал, само че постоянно знаел какво би трябвало да направи. Майка му, въпреки това, е безспорната диаметралност – блага, добра, състрадателна. Именно тя държи своя плащ над сина си, предпазвайки го от грозотата на живота.

 800px-Nikos_Kazantzakis_1904

Развитието и желанието да бъде доста повече от родителите си, стимулира Никос да се запише и да следва право в Атина. Завършва го през 1906 година, като по това време е съумял да издаде и своите първи изявления под псевдоним. Като доста младежи след завършването на университета, Казандзакис би трябвало да откри своето предопределение, материалите и есетата му се четат, само че в този миг господства една особена болежка, чието лекарство се крие единствено и само във философията.

Без да мисли доста, младежът събира багажа си и отпътува за Париж, с цел да следва философия – науката, която отваря доста порти, само че в никакъв случай тази на дома. Именно там благодарение на своя учител Бергсон, Никос стартира да поддържа връзка с най-чистите мозъци на науката, среща се с Ницше и другите велики създатели, само че на първо място осъзнава, че животът има смисъл единствено тогава, когато стартираме да вървим напред, без да чакаме нищо, без да желаеме заплащане и компенсация. Отказвайки се от тези ниски пристрастености, можем да се назоваваме свободни. Има време да построи и концепцията за Бог – една антиентропична витална мощ, която провежда обикновената материя (тук влизат и хората), позволяваща основаването на по-висши и напреднали форми на битие и познание. И целият живот, съгласно Никос, е едно дълго странствуване, в което би трябвало да открием своето място, като тази конвенционалност не е посочена във времето.

„ Бог трансформира външния си тип във всяка секунда. Блажен е индивидът, който може да го разпознае във всичките му маски. “ 

С други думи, може да е нужна единствено една минута и секунда, с цел да бъдем на вярното място и вярното време, с цел да изпълняваме вселенските и божии наставления. А като човек вдъхновен от тази концепция и безжалостен съперник на вярата, писателят скоро взема решение да напише към 33 333 реда на „ Одисей “, като неговата позиция показва, че най-сетне авантюристът потегля на един доста дълъг път и умира някъде в Антарктида.

 Kazantzakisloggia

Версията на Казандзакис приключва с осъзнаването, че цялото странствуване е било прибирането вкъщи, като гибелта е била прекрачването на прага. Писателят има още един зложелател – вярата, наричайки я най-голямото прелъщение. Нека не забравяме къде точно  е била  вярата и от кое място е изхвърчала. Не знаем какъв брой пъти е изкушаван, само че по образеца на Одисей, той пътува доста.

В своя деен интервал съумява да посети, Англия, Съюз на съветските социалистически републики, Китай, Япония, Испания, Казахстан и още доста други. През ноември 1925 година се озовава в Съюз на съветските социалистически републики, където работи като публицист за някои атински издания. Първоначално утвърждава концепцията на новия социалистически режим, само че след 2 години в разглеждане на южните граници на Съюз на съветските социалистически републики, осъзнава, че Болшевишките хрумвания остават парализирани в своята основа и няма по какъв начин да трансформират каквото и да било. Една година по-късно е на визита при Бенито Мусолини, по-късно отпътува за Египет и Синай.

Макар и да написа извънредно добре, не взема доста пари за труда си, избира да има билети за пътуванията, като от време на получава и доходи от книгите си. Дългото странствуване постоянно идва със съществено количество книги и не инцидентно гръцкият публицист е номиниран към 9 пъти за Нобелова премия по литература. Не печели нито веднъж, а на последната номинация губи  единствено с един глас по-малко. Носителят тогава – Албер Камю ще признае, че Казандзакис е бил стоп пъти по-достоен. Получава Ленинска премия за мир, а в последните си години работи за Юнеско.

Ако разгледаме малко архивите за номинациите за Нобелова премия на Балканите, можем да открием един необикновен проблем за  изкуството и науката. По една или друга причина във времето в България ще открием, че Джон Атанасов, Иван Вазов и даже Пенчо Славейков имат високи шансове за спечелването ѝ, само че все нещо не стига. В първият случай бащата на компютъра даже не е номиниран от университета, във втория виждаме желанието за пресмятане на премията във финикийски знаци, преди да бъде извоювана. Впрочем в България единственият човек с български паспорт и премия по литература e Елиас Канети, роден в Русе и тъкмо като своя гръцки сътрудник обикаля света, като дава премията си на Австрия, тъй като тъкмо там е творил. Никос Казандзакис умира на 26 октомври 1957 година в Германия. Последното му предпочитание да е да бъде върнат в родния си град Ираклион.

 800px-Nikos_Kazantzakis_Statue_in_Heraklion

Погребан е отвън християнското гробище, тъй като Православната черква отхвърля да сложи тялото му, заклеймявайки го като нечестивец и съперник на религията. Преди да приключим тематиката, желаеме да насочим вниманието към Алексис Зорбас. Историята на този книжовен воин е ентусиазъм от Георгиос Зорбас. Очевидно писателят е поискал да резервира името, само че в случай че желаеме да открием иронията на ориста, тогава дано разкажем историята на Георгиос. Официално е прочут като гръцки бунтовник и един от дейците на гръцката въоръжена агитация в Македония. Някъде по пътя на цялата концепция взема решение да се откаже от всичко и става духовник, като не помни вечно за революциите. Неговата обич към всичко, в това число и животът в най-чисти форми, пленява вечно създателят, който написа редовете  си за него изключително свидно и не би  могъл да се съобщи толкоз елементарно.

Среща се с Никос в Атон и двамата отпътуват за Мани, с цел да работят дружно като миньори. Книгата споделя прекарването сред двамата. Никос я написа много по-късно и Георгиос няма по какъв начин да я прочете. За своя другар, писателят споделя, че е от тези характерни персони, които могат да нахранят душата с мъдрост и избистрен разум, кадърен да пристигна от човек с друг взор – неопетнен от науката. Точно затова не е мъчно на Зорбас да беснее и да се радва на живота в неговото най-чисто разрастване. За страдание Никос го среща прекомерно късно, както ще уточни в своята книга, само че пък има някакво утешение, че го е познавал. Макар и той самият да не би поискал сходна купа, мнозина го дефинират като гръцкия Хемингуей, разхождащ се по компаса  на живота в търсенето на вярната посока, в случай че въобще съществува такава, най-малко в неговия светоглед.

През 1999 година първото издание на книгата му „ Алексис Зорбас “ се продава за сумата от 4000 паунда, въпреки и упованията са за суми от почти 250 паунда. Длъжни сме да отбележим и още няколко забавни обстоятелството на финала. Никос е повода да има спор и единодушие сред Православната и Католическата черква. Подобен феномен не се е случвал от 1054 година и повода е книгата „ Последното прелъщение на Христос “, която трябвало да се сложи в секцията със неразрешени книги на двете  църкви. След като неведнъж е преследван от Православната черква в Гърция и даже е заклеймяван за осквернител, Никос дава отговор по този начин:

„ Вие ми дадохте проклинание, свети отци, аз ви давам благословия: дано вашата съвест бъде чиста като моята и да бъдете толкоз морални и религиозни, колкото моята. “

Снимки: Wikipedia

 

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР