- Има ли бъдеще проектокабинетът, предложен от Слави Трифонов? - Моето

...
- Има ли бъдеще проектокабинетът, предложен от Слави Трифонов?
- Моето
Коментари Харесай

Геновева Петрова, „Алфа Рисърч: Умората от избори работи за...

- Има ли бъдеще проектокабинетът, препоръчан от Слави Трифонов?

- Моето очакване е, че този кабинет въобще няма да встъпи в служба поради метода, по който беше показан на останалите политически партии, а и на обществото, и поради очевидната липса на планове да се водят договаряния.

Ясно е, че сходен вид дейности карат всички останали евентуални сътрудници да се оттеглен.

Тук към този момент можем да си позволим да позволяваме тайни теории, които към този момент се появяват в общественото пространство - кой може да поддържа кабинета. Това обаче са неща, които на този стадий е несериозно да бъдат коментирани.



Слави блъфира със своя кабинет, очевидно има други цели

За промени не е задоволително да събереш специалисти за министри

Безвластието е по-лош вид даже от най-слабото държавно управление



- Г-жо Петрова, пирова победа ли имаме на тези избори?

- По-скоро бих споделила, че няма победител в тези избори. Вотът сътвори такова съответствие на силите в 46-ото Народно събрание, че нито една от политическите сили няма задоволително необятна социална поддръжка и легитимност, с цел да постанова личните си решения и личния си дневен ред на останалите. Независимо дали става въпрос за партията с официално най-вече гласове " ИТН ", за ГЕРБ, или за някой от другите представители в Народното събрание.

<197> Как оценявате изненадващия ход на Слави Трифонов да разгласи състав на кабинет преди окончателните резултати от изборите?

<197> Не бих се заела да дефинирам този ход като верен или като неточност. Това, което сигурно прочитаме зад това деяние, направено по този метод, е желание това предложение да не се осъществя. Ако е имало очакване и предпочитание в действителност да се реализира случване на този кабинет, не би трябвало да се работи по този метод. Очевидно е, че когато се работи по този начин -не се търси нечия поддръжка и единодушие, евентуално има други цели, които за момента не са известни на необятната общност.

<197> Значи, неслучайно потеглиха спекулации за задкулисие, за незнайни сили, които стоят зад " ИТН "?

<197> Дори методът, по който беше направено предлагането за кабинет, дава съображение да се разсъждава в тази посока. Когато една партия разполага с 65 депутати, толкоз надалеч от болшинство, препоръчаното от нея държавно управление би било държавно управление на едно тежко малцинство. И в случай че желанието е това държавно управление да се случи, то има два разновидността: да разчита или на обществено реализирана в договаряния с другите парламентарни участници поддръжка, или на

силата на невидими зависимости, които стоят зад него.

При състояние че пътят за договаряния наподобява съвсем отсечен, има учредения за спекулативни разсъждения в посока има ли в действителност такива скрити, невидими за хората зависимости и какви вероятно са те.

<197> Как оценявате оферти показателен общ брой от суперексперти в проектокабинета? Достатъчна ли е експертизата за положително ръководство?

<197> Задължителна е, само че не е задоволително изискване. Нека да поддържа тази своя теза с образец. Мнозина помним по какъв начин, когато Национална движение „Симеон Втори" за първи път пристигнаха на власт през 2001 година, го направиха още веднъж с екип от суперексперти, образовани на Запад. И сегашният кандидат-премиер Николай Василев беше едно от тези юпита на Национална движение „Симеон Втори" тогава. Те получиха тогава голямо доверие от съвсем 2 милиона гласа, по-късно управляваха в продължение на два мандата - един път единствено в коалиция с Движение за права и свободи, повторно в тройна коалиция с Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. И по какъв начин след края на втория мандат ГЕРБ и Бойко Борисов получиха много мощна поддръжка от страна на недоволни точно от корупцията и порочните практики от времето на Тройната коалиция.

Този образец потвърждава, че

експертизата и квалификацията са наложителни, само че не са задоволителни

за положително ръководство, тъй като даже макар тях порочните практики, против които хората напълно заслужено стачкуват, могат да останат въплътени в цялостната управническа конструкция.

Т.е., с цел да сме уверени, че един подобен висококвалифициран екип ще отстрани тези порочни практики, е нужно да забележим, че се отстранява причинителят на тези вреди. А в политиката това значи промени, които се вършат при необятна социална и парламентарна поддръжка за съответното ръководство, каквато все още не е налице.

<197> Можем ли да приказваме за цикличност с намаляващ капацитет на протичащото се през 2001-ва, 2009 година и в този момент?

<197> Голямата разлика с идването на царя е, че в този момент я няма онази в действителност мощна социална поддръжка за политическата мощ " ИТН ", която претендира да бъде мотор на смяната. Да, тя е една от партиите, които завоюваха освен официално - и на 4 април получи непредвидена за мнозина поддръжка от гласоподавателите, и на 11 юли също получи висока поддръжка, само че не и такава еднопосочна поддръжка от страна на това, което дефинираме като протестен избор.

Този път огромната разлика е, че протестният избор се фрагментира сред Има Такъв Народ, Демократична България, в по-малка степен към " Изправи се! Мутри, вън! ".

<197> Защо толкоз българи се довериха точно на шоумена политик Слави Трифонов в подобен тежък за страната миг?

<197> Няколко фактора въздействат за тази поддръжка. Първият е, че Слави Трифонов има в действителност необятна известност, наследена от битието му на шоумен в продължение на десетилетия. Факт е, че извънредно огромна част от хората в страната го харесват чисто персонално поради облика, който той е построил в продължение на тези доста години, в които всяка вечер беше на телевизионния екран.

Друг значим фактор е позиционирането на Трифонов и на неговата партия като антисистемен състезател. Те получиха поддръжка най-много от хората, които са гневни на досегашния политически хайлайф и виждат в лицето на Трифонов този представител и тази партия, която

ще възвърне справедливостта, ще потърси отговорност на настоящия политически хайлайф.

Затова и социалистите не бяха припознати като партия на смяната, тъй като се асоциират точно с досегашното дългогодишно статукво. Докато Трифонов сполучливо постанова измежду избрани обществени групи тезата, че обществото се състои от добър народ и от подкупен хайлайф, който положителният народ, т.е. ние, ще накаже. На хората им въздейства тезата: ето, ние сме нови, до момента не сме се изцапали.

Политици с сходен профил са да вземем за пример Владимир Зеленски в Украйна и Пепе Грило в Италия.

<197> Несериозно ли е да допускаме, че Борисов ще даде картбланш на оферти от Трифонов кабинет?

<197> Не е несериозно да допускаме, че би могло да се случи, само че не чакам Бойко Борисов да предприеме сходен ход. Подобна реакция на ГЕРБ би била просто част от политическа игра, която ще накара още повече хора да се разочароват от партиите, от парламентаризма, от представителната парламентарна народна власт. Нещо, което е рисково.

<197> Ако кабинетът на Има Такъв Народ не мине, както и този на ГЕРБ, които са в изолираност, допустимо ли е да остане служебният кабинет с третия мандат? Мая Манолова към този момент го предложи, а социалистите намекнаха, че може и да се опитат да осъществят концепцията държавното управление на Стефан Янев да стане постоянно.

<197> Една от най-възможните хипотези, която се разисква в последните дни, е точно някакъв вид актуалното служебно държавно управление или част от него да продължи да работи като постоянно.

Не знам обаче до каква степен останалите партии са склонни да поддържат такова решение.

<197> Излиза, че разновидността нови избори напълно не наподобява неосъществим?

<197> Практически да. Такъв сюжет също би бил много рисков - това ще накара още повече хора да се разочароват. Крие и риск за огромна част от политическите играчи. Но пък, в случай че не се образува държавно управление, това е единственото последващо допустимо решение.

Тук има огромно значение чисто конституционната процедура, която не позволява служебно държавно управление да приготвя президентски избори. Така че, в случай че се стигне до последващи предварителни избори, допускам, че ще съумеят да намерят вид да избегнем и конституционна рецесия.

<197> Кое е по-малкото зло - неустойчив кабинет или избори до дупка?

<197> При всички положения безвластието е по-лошо от съществуването даже на едва ръководство. Непрекъснатото явяване на предварителни избори е вид на безредие.

Все отново съществуването на ръководство, на политическа отговорност, на играчи, които я носят, е по-добрият вид от цялостното безредие.

<197> Ще върне ли разочарованието от парламентаризма на дневен ред тезата за президентска република?

<197> Непрекъснатата серпантина от предварителни избори ще докара тъкмо до това - отчаяние у хората не просто от политическите партии, а от парламентарната народна власт, което ще разреши на всички апологети на други форми на ръководство, в това число президентска република, да ги стартират.

Впрочем задоволително изрично към този момент се стартира тезата, че президентската форма на ръководство би била

най-подходяща за случването на смяната, която чакат болшинството български жители.

Често Съединени американски щати и Франция се дават като образци на сполучливи президентски републики. Само че тази форма на ръководство работи добре в страни, където има мощни партии, които да управляват президентската власт. В страни със слаби партии, каквато сега е обстановката у нас, президентско ръководство не би било демократична форма, а по-скоро би приличало на режим. Това е огромната заплаха за страната.

ВИЗИТКА

Геновева Петрова е шеф и част от екипа на организация " Алфа Рисърч " от нейното основаване. Ръководи и координира работата на изследователския екип. Отговаря за интернационалните планове в региона на маркетинговите изследвания. Магистър по политически науки от СУ “Св. Климент Охридски”, с голям брой изявления по въпросите на локалното самоуправление, европейската интеграция и политическите настройки.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР