Има консенсус хартиената трудова книжка да се замени с единен

...
Има консенсус хартиената трудова книжка да се замени с единен
Коментари Харесай

Трудовата книжка отива в историята, ще се ползва единствено за доказване на стажа преди 1997 г.

Има консенсус хартиената трудова брошура да се размени с обединен електронен трудов запис и да е част от регистъра на заетостта към Национална организация за приходите (НАП). Това съобщи за Българска телеграфна агенция депутатът Божидар Божанов от парламентарната група на „ Продължаваме промяната – Демократична България “, вносител на предлагането за промени в Кодекса на труда (КТ).

Централизирайки тази информация, в действителност реализираме повече гаранция за правата на служащите и чиновниците, разяснява той. Идеята се приветства и от Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ) и Българската стопанска камара, споделиха вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов и заместник-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Мария Минчева.

Първата стъпка към смяната бе направена в края на май, когато депутатите от 49-ото Народно заседание гласоподаваха на първо четене законопроекта. Очаква се окончателното му приемане да бъде през есенната парламентарна сесия, защото времето преди лятната отмора не стигна, с цел да мине на второ четене във водещата Комисия по труда, обществената и демографската политика. Текстовете са били разисквани детайлно с работната група.

Забавянето с един месец не е проблем, тъй като институциите към този момент се наясно какво ще се чака от тях и периодите няма да бъдат променяни, разяснява в обява във фейсбук през юли Божанов. Той посочи, че вследствие на едномесечна продуктивна работа е реализирано единодушие по всички проблеми.

Работната група разписа по-детайлни текстове за отпадането на трудовата брошура, тъй че да се покрият всички случаи, с цел да не губят хората правата си, единствено тъй като сме решили да премахнем този документ, удостовери Божанов за Българска телеграфна агенция.

Необходима цифровизация

България е една от последните страни, в които има трудова брошура, акцентира Божанов, съгласно който най-сетне е пристигнало времето и се е възприела концепцията, за нейното отпадане. По думите му един от причините да се предприеме сходна стъпка е загубата на този книжен документ, което основава проблеми при пенсиониране.

Трудовата брошура ще се употребява за доказване на стажа преди 1997 година, тъй като данните от този интервал ги няма на никое място другаде, уточни Божанов.

Отдавна считаме, че всичко, което може, би трябвало да се цифровизира. От 2014 година се опитваме да бъде въведено електронизиране в връзките сред работодателя и служащия, сподели Минчева. Всичко ще може да се ревизира онлайн, акцентира тя.

Минчева приветства уговорката на Божанов, първо като министър на електронно ръководство в кабинета „ Петков “ и в този момент като депутат, да пази тази концепция. Зам.-председателят на БСК счита, че изгодите от измененията са безапелационни.

Според мнение на камарата, оповестено през май т.г., една от позитивните страни е, че се минимизират отрицателните при загуба и заличаване на трудовата брошура или липса на печати и подписи. Отпадането на нуждата от връчването на съобщение по отношение на подписания трудов контракт според член 62, алинея 5 от Кодекса на труда е друга позитивна страна на законопроекта съгласно работодателската организация. Отпада и издаването на уверение за застрахователен приход и заявление за застрахователен (трудов) стаж, така наречен УП2 и УП3.

Досега се обхващаха единствено служащите и чиновниците, служебните книжки не се подаваха като данни в Национална агенция за приходите, а информацията към този момент ще се консолидира и за служащите, и за държавните чиновници, означи още Минчева.

Ако трудовата брошура не е правилно попълнена, това основава компликация при административното култивиране. Това извънредно доста затруднява както работодателите, по този начин и администрацията в лицето на Националния застрахователен институт при пресмятане на пенсиите, разяснява Тодор Капитанов.

За синдикатите беше значимо да няма ограничение на трудовите права на хората с въвеждането на предлагането промени, сподели той и също изрази мнение, че това е стъпка към цифровизация. Ще облекчи служащите и работодателите при попълване или инспекция на данни по отношение на трудовия и осигурителния стаж, уточни вицепрезидентът на КНСБ.

Икономическият и обществен съвет приветства всичко, което е обвързвано с дигитализацията на документите, тъй като това дава отговор на задачите за стабилно развиване, а и улеснява хората, сподели ръководителят на съвета Зорница Русинова. Това дава по-голяма бистрота и служи за предварителна защита на злоупотреби, акцентира тя и подсети за другата смяна – отпадането на синия ваучър към шофьорската брошура.

Промяната се чака през 2026 година

В доклада на Комисията по труда, обществената и демографската политика за второто четене на законопроекта се отбелязва, че „ единният електронен трудов запис е електронен документ, който съставлява цялост от електронни документи и е формален източник на данни и условия, свързани с трудовата активност на служащия или служителя и е формален удостоверителен документ за тези данни и условия “. Предвижда се всеки служащ или чиновник да има право на достъп до единния си електронен трудов запис.

Родителите и настойниците имат достъп до съответния обединен трудов запис до навършване на 18 години на малолетен служащ или чиновник.

Заложен е период до 1 септември 2026 година, в който работодателите, надлежно органите по назначение, изпращат на Национална агенция за приходите електронни копия на всички трудови и служебни книжки на всички служащи и чиновници, чиито трудови и служебни книжки не са въведени в регистъра на заетостта.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР