Има коктейл от вируси. На фона на продължаващата сериозна циркулация

...
Има коктейл от вируси. На фона на продължаващата сериозна циркулация
Коментари Харесай

Доц. Ангел Кунчев: Грипът достига епидемични нива в края на януари

" Има коктейл от вируси. На фона на продължаващата сериозна циркулация с коронавирус, болните от грип са по-малко. Няма трагично в обстановката, последователно грипът ще доближи епидемиологични равнища, евентуално в края на месеца ". Това съобщи основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев в предаването " Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия. 

По думите му грипът идва с една класическа картина - пациентите нормално могат да кажат в какъв брой часа са се разболели - главоболие, мощна изнемощялост, болки в мускули и стави. Първоначалната картина с коронавирус е близка, само че за разлика от грипа - коронавирусът не може да бъде спрян първоначално.

" Ако имате ваксина, тя не ви подсигурява, че няма да се болестите и да се разболеете. Тя подсигурява, че няма да го карате тежко. Ваксините при грипа и при ковида доста постоянно се заобикалят от новите варианти ", изясни доктор Кунчев. По думите му е обикновено коронавирусът да ни повтаря, когато се появи нов вариант. 

Според него не е късно да се имунизираме за грип, само че вероятността да нямаме време да изградим цялостен имунитет е огромна. Ваксината работи след 20 дни, по тази причина се предлага имунизацията срещу грип да се постави октомври или ноември. 

" Епидемията не настава по едно и също време в България, може да не се стигне до национална. За учениците ще се взема решение в придвижване от сътрудниците, ясно е, че при 15-20% отсъстващи възпитаници и учители няма по какъв начин да има пълностоен образователен развой ", изясни още доктор Кунчев. 

Здравният специалист прикани да не се самолекуваме. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР