Има изследвания вече от почти 100 години в областта на

...
Има изследвания вече от почти 100 години в областта на
Коментари Харесай

Как да излъжем детектора на лъжата

„ Има проучвания към този момент от съвсем 100 години в региона на научната логика на психиката и физиология и никое не дава съображение да се чака, че теста с полиграф може да има висока акуратност “, се споделя в обзор на Националната академия на науките, инженерството и медицината (САЩ) от 2003 г. 

„ Изследванията с полиграф към момента не са създали и потвърдили теории за главните фактори, които провокират реакциите, които машината регистрира. “

Така че вие може и да извършите избрана физиологична реакция на теста, само че в случай че човек е арестуван в полицията и упрекнати в нещо, което не е направили, може да се получи същата реакция. По принцип при тези проби плацебо резултатът не се преглежда. Полиграфът не правят оценка вашата правота, а вашия боязън и точно там е казусът – той може да се появи когато и да е и по най-различни аргументи.

Честният човек може да е обезпокоен, макар че дава отговор откровено, а нечестният може да не е обезпокоен, тъй като в действителност може да е социопат, който по принцип умее да прикрива обстоятелството, че е социопат.

„ Има доказателства, които демонстрират, че членове на обществено стигматизирани групи, които не лъжат, и изследвани лица, за които се счита, че са отговорни, или за които се счита, че има огромна възможност да са отговорни, който обаче също не лъжат, могат да покажат прочувствени и физиологични реакции при полиграфски тест, които имитират реакциите, които се чакат от лица, които лъжат “, пишат създателите на прегледа.

Примери за това са етническите малцинства, които се сблъскват с така наречен институционален расизъм: да вземем за пример в Съединени американски щати тригодишен разбор от 2015 година до 2018 година открива, че в 800 юрисдикции в страната чернокожите е пет пъти по-вероятно да бъдат задържани, в сравнение с белите за едно и също закононарушение. Така в случай че отидете на тест с полиграф, знаейки, че системата към този момент е против вас и ще би трябвало да положите доста повече старания от един бял човек, с цел да бъдете счетени за почтени до доказване на противното, е обикновено да се поизпотите (и надлежно да дадете неверни резултати). Но…

 Lie detector test

Повечето психолози и учени считат полиграфските проби за съмнителни и недостоверни, защото има малко качествени проучвания, които да потвърдят тяхната полза, и, както ще покажем по-късно, те са лесни за превъзмогване, тъй че не се считат за точни. И въпреки всичко – подобен е животът – допустимо е да ви се наложи да се подложите на полиграф все някак. Въпреки неналичието на доказателства в тяхна поддръжка, те към момента се употребяват от правоприлагащите органи, а и от работодатели (напр. с изключение на частни лица – и полиция и пожарна). В България съответно е малко евентуално да ви се случи. Но все пак…

Не можете да бъдете принудени да се подложите на полиграфски тест, в случай че съдът не ви е заставил. Дали обаче тези проби се одобряват от съда, зависи от това къде сте. В Съединени американски щати да вземем за пример Върховният съд услужливо оставя на обособените юрисдикции да решат дали да ги позволяват като доказателство.

За благополучие, защото пробата не мери истината, а единствено няколко телесни реакции, които хората, които го организират, по-късно интерпретират, трикът за минаването му е да измененията реакциите на тялото си в основни моменти. Това, несъмнено, звучи по-трудно, в сравнение с е, само че с няколко добре премерени изпотявания или мускулни контракции евентуално ще объркате теста си задоволително, с цел да обезсмислите регистрираните данни за всеки, който се пробва да извлече нещо от тях.

 Administration of Polygraph

Първата ви цел е да нарушите теста, като предоставите необикновени базови отговори или необикновени показания в началната част, когато се задават контролните въпроси, преди главната част на теста.

Според създателите на книгата „ Лъжата зад детектора на лъжата “, Джордж Машке и Джино Скалабрини, би трябвало да ускорите дишането си по време на контролните въпроси, по-късно да дишате обикновено по време на главните въпроси като се отпуснете и да мислите умерено преди да отговорите.

По време на контролните въпроси, те оферират да излъжете и да прехапете мощно езика си, с цел да предизвикате други физиологични реакции и по този начин да объркате показанията. Във кино лентата „ Бандата на Оушън “ да вземем за пример един от героите крие в обувката си габърче, на което се убожда преднамерено в основни моменти, с цел да провокира тези реакции. В днешно време обаче може да ви помолят да се събуете. 

За да предизвикате изпотяване, можете да мислите за страшни неща по време на контролните въпроси или пък да решавате сложни математически задания в главата си. Но какво можете да извършите за пулса и кръвното налягане? За да манипулирате тези индикатори, можете да си стиснете дупето. 

Този чудноват съвет идва от някогашния служител на реда от Оклахома Дъг Уилямс, който в границите на кариерата си неведнъж е правил полиграфски проби, преди да развие песимизъм към технологията и да я жигосах обществено. Той съумява да управлява дишането си, когато употребявал машината, само че не могъл да разбере по какъв начин да управлява пулса, потта и кръвното си налягане.

„ Едва когато един мой другар загатна, че при ексклузивен стрес, мускулът на аналния сфинктер се стяга, ми просветна “, споделя той.

„ След като той си потегли, аз просто се включих към полиграфския тест и стегнах мускула като че ли се пробвах да спра апел на природата – и не щеш ли се регистрира най-гигантското, прелестно, естествено кардиологично повишаване, съпроводено от микроскопично изпотяване на кожата. “

По време на същинските тестови въпроси е моментът да се отпуснете и да се концентрирайте върху дихателния си темп. Дори и да имате лъжовен отговор на съответните въпроси, работата ви в раздела с контролните въпроси към този момент би трябвало да е довела до доста по-силен отговор.

„ Умът ви би трябвало да е по-спокоен, знаейки, че вие, а не полиграфът, контролирате обстановката “, пишат Машке и Скалабрини.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР