Има истории, които впечатляват за времето си, но и дълго

...
Има истории, които впечатляват за времето си, но и дълго
Коментари Харесай

Мит или факт е рекордът на Клиф Йънг – пастирът от Австралия, който надбяга света с галоши?

Има истории, които впечатляват за времето си, само че и дълго време по-късно не престават да са настоящи и забавни. Такива истории се трансформират в митове, основаващи се на истина, само че много поукрасени през цялото време или след това, след дълго преразказване.

Напоследък още веднъж набира известност историята за индивидът, който по галоши надбяга света. Така назовават Клиф Йънг, пастирът от Австралия. Към момента на събитието той е на 61 години, а събитието е 875 километровият супермаратон от Сидни до Мелбърн, случило се през 1983 година

Според легендата за този свръхестествен австралиец, на солидната си възраст победил особено тренирани  професионални спортисти и макар супер модерната им екипировка и безукорен график за маратона.

Всички ние обичаме истории за елементарни хора станали герои и тази наша уязвимост постоянно се употребява за бъдем уверени в избрана концепция.

Няма спор, че такива неща се случват, както и че избрани събития се манипулират с някаква цел.

Кое обаче  в съответната история е истина, кое небивалица, кое умишлена операция и с каква цел?

Легендата

На въпросния супермаратон, измежду млади и готови спортисти се появил дилетант – възрастен и без специфична екипировка. Бил облечен в работно облекло и обут с галоши. Той отишъл до масата за регистрация, с цел да се запише и да си вземе номер. Там му се споделило, че като фен няма право да е в зоната на участниците, на което той отвърнал, че ще взе участие. Това предиздвикало хората в близост да останат без думи за известно време. Но в края на краищата Клиф бил регистриран и позволен за присъединяване под номер 64.  Надушили сензацията, репортерите незабавно го обсипали с въпроси. Те се интересували дали няма риск за здравето и живота му, както и за какво си мисли, че може да победи в маратона. Йънг простичко им дал отговор, че не е без опит. Като фермер, пасящ 2000 овце, на повърхност 2000 акра земя, е привикнал на сходни натоварвания. Понякога му се налагало с дни да гони овцете, с цел да ги прибере от обширните пасбища.

В началото на маратона Клиф доста изостанал. Част от публиката му съчувствала, а другата му се подигравала. Професионалните състезатели били разпределили времето си по този начин – 18 часа бягане и 6 часа сън. Обаче Клиф не знаел, че може да се спи, той напредвал по трасето интуитивно. Първата нощ въобще не спал и стигнал до Митагонг. Въпреки това той към момента изоставал. С всяка нощ обаче напредвал и приближавал към водачите в маратона, до момента в който последния ден задминал всички спортисти. Рекордът на Клиф Йънг за дистанцията от 875 километра е 5 дни, 15 часа и 4 минути.

За първото си място той получил премия от 10 000 австралийски $, която отказал. Обосновал отхвърли си с това, че не е знаел за паричната премия. Той дарил премията си на първите пет лекоатлети, които финиширали след него.

Шампионът бил поздравен от президента и премиера, получил оферти за рекламни контракти, а на подивелите за сензацията кореспонденти споделил:

„ Дори и да знаех, че имам право да дремя, отново нямаше да го направя. В най-трудните моменти си представях, че пред мен има препускаща овца. Каква е тайната ми? Свежият въздух, чистата вода “.

Какви са обстоятелствата?

Първият австралийски супермаратон се е провел през 1983 година – това е правилно. Но на старт застанали единствено 11 спортисти. Сред тях нямало експерти, всички били дилетанти. Само един от тях бил под 30 години, останалите били над 40 и даже над 50 годишни. От тях финиширали единствено шестима. Преди маратона Клиф Йънг, дружно с приятелят си Джо Рекорд, провеждали тренировки, като тичали от 20 до 40 километра на ден.

Клиф в действителност не спал през първата нощ. Но това не е било, тъй като не е знаел, че може да се спи, а тъй като това била тактиката му. За цялата отдалеченост той отделил единствено 12 часа за сън. Средното движение на първенеца е било 7 километра в час.

За връх не може да се приказва, тъй като това е бил първият супермаратон. През идната година Клиф още веднъж взел участие, само че се класирал седми. А на по-следващата не съумял да приключи.

Относно разпределянето на паричната премия, Йънг и Рекорд се договорили да си поделят сумата. Шампионът получил приветствие единствено от премиера. Предложенията за рекламни контракти не били за милиони, а за скромните 100 000 локални $.

Разбира се обстоятелствата не могат да омаловажат достижението на Клиф Йънг. Хората са имали потребност от герой  и  уредниците на маратона са се възползвали от това, с цел да разпространяват бягането на свръх дълги дистанции. Щом елементарен мъж на 61 години може, значи всеки може. Земният маратон на именитият първенец свършва когато е на 81 години, само че славата му продължава да тича по света. Дори развенчан от цялостният си искра, митът за първенецът по галоши не е надалеч от истината.

Споделете вашето мнение: За или срещу сте, по отношение на митологизирането на актуалните герои?

Подходът на хиперболата постоянно е съществувал от най-древни времена. Затова до нас са достигнали най-вече приказки, легенди и митове за герои. Но хора като Клиф Йънг демонстрират, че зад всяка легенда се крие огромна доза истина. Малко пресилване в действителност е способно да стимулира. А всеки от нас се нуждае от мотивация с цел да реализира задачите и фантазиите си.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР