Има искане за още военна помощИма искане за нови дарения

...
Има искане за още военна помощИма искане за нови дарения
Коментари Харесай

Тодор Тагарев: Нови 100 БТР-а можем да дарим на Украйна

Има искане за още военна помощ

" Има искане за нови дарения на въоръжение. Обмисля се отпущането на 100 БТР-а ". Това удостовери в ефира нва БТВ военният министър Тодор Тагарев.

Народното събрание да утвърди пазаруването на бронетранспортьорите " Страйкър " преди локалните избори, в противоположен случай периодите може да бъдат пропуснати, настоя още той.

" Ако се чака те да се върнат след изборите и тогава да стартират полемиките, има риск да не успеем с процедурите, защото би трябвало да има сключване на контракт, който още веднъж да влезе за ратификация в Народното събрание, изясни Тагарев. Отделно е нужно и техническо време за заплащане, което също е нелека процедура. Бюджетната и военната комисия в Народното събрание към този момент утвърдиха пазаруването на БТР-ите ".

" Плащането за тази година е планувано в закона за бюджета, както и в границите на прогнозната макро рамка за бюджета за идващите три години. Плащането би трябвало да стане за пет години ".

Още във втората половина на 2025 година се чакат първите машини, а последните - първото тримесечие на 2028 година Най-много от машините ще дойдат през 2026 и 2027 година

" Ракетите С-300, които депутатите взеха решение да дадем на Украйна, са малцина, изясни още веднъж министърът. Точната им численост обаче е секретна информация. Става въпрос за дефектни ракети, които българската войска няма по какъв начин да употребява или да ремонтира, само че украинската - да. В Народното събрание обаче от Българска социалистическа партия, които са срещу помощта за Украйна, се усъмниха какво значи дефектни ракети и дали в действителност са такива ".

" Неизправни значи, че като се вършат инспекции, разнообразни механически параметри би трябвало да бъдат в избран диапазон. Когато не са в този диапазон, а излизат доста, тяхното потребление е доста рисково за военнослужещите, които би трябвало да ги изстрелват ", изясни той пред Би Ти Ви.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР