Има интерес от поне трима стратегически международни инвеститори с производства

...
Има интерес от поне трима стратегически международни инвеститори с производства
Коментари Харесай

Министър Пулев: Има интерес от поне трима стратегически международни инвеститори с производства над 1.5 млрд. евро, оптимист съм

Има интерес от най-малко трима стратегически интернационалните вложители с производства от над 1.5 милиарда евро, които да влагат в първата профилирана икономическа зона „ Доброславци “ у нас и съм оптимист, че сме на път да реализираме огромна инвестиция. Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев в взаимно изявление пред bTV с изпълнитeлния диpeĸтop нa „ Ayтoмoтив Kлъcтep България “ apx. Любoмиp Cтaниcлaвoв.

„ Чухме настояванията на бизнеса и действаме въз основата на пазарната стопанска система. Ще се обособи ново дъщерно сдружение на „ Национална компания индустриални зони “, което да ръководи зоната – добра процедура във връзка с останалите индустриални зони у нас “, уточни Пулев. Той акцентира, че водещи при обособяването на икономическата зона са били размерът, местоположението и секторът на специализация – търсени от самите вложители. Икономическата зона се намира на 15 км от центъра на София и се разполага на повърхност от 290 хектара, стана ясно по време на изявлението. По думите на министъра, новата икономическа зона ще сътвори хиляди работни места, а в България има работна ръка, профилирана в тази промишленост.

„ Много хора ме питат за какво чак в този момент се обособява сходна зона, за какво до момента не е притеглен огромен стратегически вложител, за какво нямаме произвеждане в размер на 1 или 2 милиарда евро. Отговорът е явен – неналичието на качествени терени, качествена инфраструктура, неналичието на индустриални зони, които да са собственик на такова произвеждане “, безапелационен бе Пулев.

„ Автoмoбилнaтa индycтpия зa минaлaтa гoдинa e гeнepиpaла 8 млpд. eвpo oбopoт, което е 11 % от Брутният вътрешен продукт. Toвa e нaй-бъpзo paзвивaщaтa ce индycтpия в Бългapия. Пpeди 10 година заетите в нея ca били пo-мaлĸo oт 9 000, вeчe ca 75 000 души. У нас има към този момент 350 компании в автомобилния бранш, а бяха 30 “, съобщи проектант Станиславов и акцентира, че обособяването на профилираната икономическа зона е стъпка в вярната посока и доста огромен триумф. Той добави, че от 5 години държавните управления приказват за такава зона, само че едвам в този момент, при служебното държавно управление, е взето решението и е направена първата крачка.

Министър Пулев акцентира, че още преди да поеме поста на министър на нововъведенията и растежа е поел ангажимент първо за демократизиране на ръководството на европейските средства и второ – за поощряване на вложенията в страната, което продължава да е във фокуса на напъните му като длъжностен министър на нововъведенията и растежа. Той посочи екипната работа на служебното държавно управление, президента, структурите към другите министерства, с които дружно е реализиран триумфът икономическа зона Доброславци да стане факт. Пулев уточни, че в границите на девет месеца, откогато е министър на нововъведенията, всяка седмица е провеждал диалози с вложители и е взел участие в делегации на високо равнище в Турция, Обединените арабски емирства, Катар и Саудитска Арабия за привличането им.

„ От 12 до 24 месеца ще са нужни за инвестицията и ще се стартира с 6 млн. лева за отделяне на терените “, сподели още Пулев. В следващ акт на Министерския съвет ще бъдат разпределени отговорностите на обособените ведомства към обособяването на зоната, уточни още той и акцентира, че новата зона ще е неповторима за България и като величина, и като секторна специализация.



***Сн. бТВ



Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР