Има интерес към разработване на концепции за Интегрирани териториални инвестиции

...
Има интерес към разработване на концепции за Интегрирани териториални инвестиции
Коментари Харесай

Има интерес към разработване на концепции за Интегрирани териториални инвестиции в област Видин

Има интерес към създаване на концепции за Интегрирани териториални вложения (ИТИ) в област Видин, е изводът от извършените две срещи и допитване до заинтригуваните страни, извършени от шефа на Областен информативен център-Видин доктор Мариела Савкова, в качеството й на районен посредник към Експертния състав на Регионалния съвет за развиване на Северозападния регион за обмисляне, които се организираха в интервала от 14.06.2023 година до 5 август 2023 година

В рамките на този първи стадий от акцията за разпространение на първата покана за кандидатстване с ИТИ (със период 27 септември 2023 година) срещи се организираха със заместник-областния шеф Ани Арутюнян, представители на общините Видин, Ружинци, Ново село, Чупрене, бизнеса, неправителствените организации и медиите. Участвалите в срещите 18 представители на заинтригуваните страни показаха, че имат нужда от подпомагане за образуването на партньорства и разяснение на изискванията за утвърждение от Регионалния съвет за развиване на Северозападния регион. Заместник-областният шеф Ани Арутюнян акцентира значимостта на ИТИ за Областна администрация – Видин и уточни, че ще обезпечи подпомагане за партньорство на концепциите на общините от област Видин при интерес за кандидатстване по първата покана. На заинтригуваните страни от бизнеса и неправителствения бранш бе обърнато внимание, че всички концепции, които се извършват на територията на община Видин, би трябвало да получат мнение от Звеното за асортимент на Община Видин, като част от ограниченията на Плана за интегрирано развиване (ПИРО).

Третата активност, част от осведомителната акция бе допитване, посредством онлайн анкета, което се организира в интервала 01-05 август 2023 година В него взеха присъединяване 18 представители на заинтригуваните страни от област Видин: институции, бизнес и цивилен организации.

Положителен аспект е високата степен на познаване на метода ИТИ - 82,4% са показали, че имат обща визия или са добре осведомени с новия инструмент за финансиране. Относно главната цел на Интегрираните териториални вложения, интервюираните са отредили първо място на икономическо развиване (88%), развиването на туристически атракции, в това число по река Дунав (35%) и обществено приобщаване и битка с бедността (35%).

Много положително ниво на осведоменост (86 %) са посочили участниците в анкетата при отчитане на разликата сред заинтригувани страни и възможни канидати, като са показали че физическите лица са неприемливи за кандидастване с концепции за Интегрирани териториални вложения.

Един от участниците в анкетата е предложил и примерна идея за развиването на туризма по поречието на река Дунав.

Основните заключения, които се постановат са, че интервюираните от област Видин са осведомени с новият метод ИТИ и че имат интерес за кандидатстване още по първата покана за набиране на концепции. Необходими са обаче, спомагателни съвещания с евентуалните претенденти за детайлно запознаване със наложителната документи, която би трябвало да показват, във всяка от двете етапи на кандидатстване с идея за ИТИ. Необходими са обаче, спомагателни съвещания с евентуалните претенденти по отношение на изискваната към наложителната документи във всяка от двете етапи на кандидатстване с идея за ИТИ. Други компликации за евентуалните претенденти са по посока намирането на сътрудници и привличане на институционална поддръжка.

Следващ извод, който се постанова от самостоятелните съвещания, е че локалните заинтригувани страни имат нужда от поддръжка при подборът и включването на действия от разнообразни браншове в една идея, които да са тематично обвързани и възможни за финансиране. Това ще бъде и друга посока, в която ще бъдат подпомагани евентуалните претенденти от област Видин, в този първи стадий на кандидатстване с концепции за ИТИ.

В този аспект и за спомагателни уточнения може да се обръщате за подпомагане и информация и подпомагане в офиса на Областен информативен център-Видин в гр. Видин, пл. „ Бдинци “ 2, на тел. 0879 949 200 или е-поща: [email protected]

Снимки: Срещи на районния посредник и шеф на ОИЦ-Видин доктор Мариела Савкова с представители на Областна администрация-Видин, общините Видин, Ружинци, Чупрене и Ново село, бизнеса, неправителствения бранш и медиите.

Областен информативен център–Видин е част от националната мрежа от 27 осведомителни центрове за разпространение на Eвропейските структурни и капиталови фондове, регламентирана от Закона за ръководство на средствата от Eвропейските структурни и капиталови фондове. Центърът действа в границите на план на община Видин, финансиран от Оперативна стратегия „ Добро ръководство ” 2014-2020 година, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския обществен фонд.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР