Има индикации, че доставката на първите самолети F-16, предвидени за

...
Има индикации, че доставката на първите самолети F-16, предвидени за
Коментари Харесай

Напрежение между управляващи и опозиция заради забавяне на доставката на F-16 у нас

Има индикации, че доставката на първите самолети F-16, планувани за България, ще закъснее, сподели министърът на защитата Стефан Янев.

Конкретният период към момента не е изрично явен и е въпрос на договаряния.

„ Договорът със Съединени американски щати е сред двете държавните управления. Трябва да създадем диалозите със Съединени американски щати като стратегически сътрудник и да кажем какво тъкмо се случва, в случай че не дойдат в точния момент. Това визира нашата организация и обмисляне, в това число и авансово обмисляне за благоприятни условия кой ще извършва тази задача преди идването на тези самолети. Така че диалозите предстоят “, изясни министър Янев.

От думите на президента Румен Радев също стана ясно, че има към този момент информация за значително забавяне за осемте изтребителя F-16.

" Това е обезпокоително за нашите въоръжени сили - слага под тестване освен нашия персонален състав, само че слага и опасности България да загуби въздушния суверенитет, да загуби опцията да охранява сама личното си въздушно пространство, което е въздушно пространство на НАТО. Но за това дали ще закъснеят и в случай че закъснеят - за какво, би трябвало да попитате към господин Борисов и неговото държавно управление. Когато сключваха те контракта, при какви условия и какви клаузи са сключвали този контракт ", уточни още президентът.

Правителството може да изиска от Съединени американски щати помощ при организация на " еър полисинг " (мисия по защита на въздушното пространство), в случай че има закъснение на доставките на F-16 за България, оферират от ГЕРБ-СДС. Коментарът бе на депутатите Христо Гаджев и Даниел Митов.

„ Ако има закъснение от страна на Съединени американски щати при доставките на F-16, държавното управление може да изиска от американската страна да помогне на въоръжените ни сили в организацията и изпълняването на задачите по " еър полисинг ", уточни Гаджев.

„ Ако има получено писмо сега за закъснение на доставките, министърът на защитата би трябвало да каже какви са аргументите и да осведоми Народното събрание, както и президента, и да изясни какви дейности ще предприеме да обезпечи българското въздушно пространство и доставките по контракта. Дали казусът на доставките е поради COVID-19, или има други аргументи, свързани с политическото доверие към това държавно управление “, попита още той и изясни, че договорът сред държавните управления на България и Съединени американски щати има доста ясни периоди на доставка на F-16 - две машини през втората половина на 2023 година, четири - напролет на 2024 година, и още две през лятото на 2024 година Т.е. всички машини и оперативната им съгласуемост би трябвало да дойдат у нас през лятото на 2024 година, заключи депутатът.

„ Правителството на Румен Радев " спеше " по тематиката със забавянето от октомври м.г. и до момента не направиха нищо “, разяснява Гаджев. Проблемът, по думите му, е, че даже да ги получим в точния момент, както е по контракт, служебното държавно управление се е провалило в построяването на съпътстваща инфраструктура. По контракт и по проекти, до момента в който не е подготвена инфраструктурата на летище " Граф Игнатиево ", няма по какъв начин да ги приемем, обясни той.

„ Какво прави българското държавно управление, с цел да поръча идващите осем изтребителя, от които бойната ни авиация се нуждае, с цел да се окомплектова “, добави Даниел Митов.

„ Защо служебните кабинети на господин Радев и сегашният постоянен не вършат нищо, с цел да ги поръчат. Ако не го създадат, може да стане по този начин, че възможна българска поръчка да отиде след 2030 година Това ли желаят, за какво се пробват да прикриват личната си неприспособимост, от една страна, и нежеланието си да трансфорат България в пълностоен съдружник в НАТО зад държавно управление, което към този момент една година не ръководи “, продължи с въпросите Митов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР