Има готовност, веднага щом Столичният общински съвет разреши транзит на

...
Има готовност, веднага щом Столичният общински съвет разреши транзит на
Коментари Харесай

Кметът на Перник: Има готовност веднага да почне изграждането на ВиК връзката със София


Има подготвеност, незабавно щом Столичният общински съвет позволи пренос на вода, да стартира построяването на 13,5 км нов водопродовод, който да свърже ВиК системите на София и Перник. Това заяви кметът на Перник Станислав Владимиров, който участва на изключителната сесия на СОС.

Вече близо 2 часа столичните общинари разискват дали да разрешат през ВиК мрежата на града да минават в допълнение до 300 литра питейна вода в секунда, които да стигнат до бедстващия град.

В язовир “Студена” при този приток ще има вода до април. Ако природата е по-милостива към нас и има дъждове, може да стигне и за повече, изясни Владимиров.

По мотив терзанията на общински съветници от Българска социалистическа партия, че ВиК - Перник е в неприятно финансово положение и няма да може да заплаща на “Софийска вода” за преноса на вода, а страната не е поела ангажимент да подсигурява това, Владимиров съобщи: “Това е държавно сдружение. Този въпрос беше разискван и страната даде такава гаранция. Държавата е подготвена да спомага по всевъзможен метод за решаването на кризата”.

“Удовлетворен съм, че измежду всички партии в СОС има безусловно единодушие да се транзитира вода. Това е единственото допустимо решение за спасяването на моя град. Благодаря, че разсъдъкът надвива и че всички се сплотяват да се помогне на моя град в тази спешна ситуация”, съобщи Владимиров.

Той добави, че е значимо да се направи замяна на ВиК мрежата на Перник, която е доста остаряла и това основава заплаха от замърсяване на водата и потегляне на болести. Подобен случай имаше преди 20 дни в два квартала в града, когато се смесиха мръсни и чисти води. “Затова желаех помощ от страната за замяна на ВиК мрежата. Надявам се скоро да стартира проектирането и по-късно подмяната, тъй като подобен риск съществува”, добави Владимиров. /24chasa.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР