Има ескалация и натрупване на напрежение със Северна Македония. През

...
Има ескалация и натрупване на напрежение със Северна Македония. През
Коментари Харесай

Николай Милков: Свидетели сме на различни враждебни актове от Северна Македония

„ Има ескалация и струпване на напрежение със Северна Македония. През последните месеци сме очевидци на разнообразни актове, които са враждебни и несъответстващи на разбирателството и договорната база “.

Това съобщи в студиото на „ Лице в лице “ служебният министър на външните работи Николай Милков.

„ Надявам се да се вразумят от позиция на това, че би трябвало да мислят за европейската вероятност. Топката е в тяхното поле. Те нямат период за осъществяване на „ френското предложение “. Когато го изпълнят, тогава ще се отвори първият стадий от преговорния развой “, посочи той.

Македонският парламент одобри закон, съгласно който културните клубове в страната не могат да имат „ противоречиви имена “

„ Ние сме подготвени да оказваме подпомагане на хората с българско съзнание, когато подадат тъжби и недоволства до съдилищата в Северна Македония и европейските съдилища. Повечето от тях нямат финансова или друга опция да го създадат сами. Те би трябвало да бъдат окуражени и да усещат поддръжка, тъй като в противоположен случай могат да бъдат смачкани “, сподели още министърът.

Българският клуб, носещ името му, беше закрит от Централния указател в РСМ

Според него има случаи, при които хора с българско съзнание са репресирани, викани в полиция или прокуратура, като се основава се усещане, че е по-добре да мълчат или да емигрират.

Изборите в чужбина

„ Машините за най-далечните дестинации са потеглили. Предстои да потеглят и машините за Европа “, посочи Милков.

На идните избори досегашната „ тъмна стаичка “ към този момент ще бъде прекроена на заслон за гласоподаване

„ Предизвикателството беше, че за първи път командироваме толкоз чиновници като представители на страната – 534 души. Имаме и 203 души от дипломатическите представителства. Над 4100 са участниците в изборните 737-те секции в 61 страни “, сподели още министърът и благодари на българските общности в чужбина, участващи в подготовката на изборите.

Казусът с Румъния

„ Въпросът е по кое време корабите ще бъдат освободени. В момента тече следствие. Трябва напълно тъкмо да се откри къде са задържани риболовците, какъв е бил уловът на корабите и да се съпостави с нормативната база – тази на Румъния и тази на Европейски Съюз “, посочи Милков и напомни, че това не е първи сходен проблем.

Разполагаме с неофициална информация, съгласно която е повдигнато обвиняване към притежателите на трите български кораба, сподели зам.-министърът на земеделието

„ През 2005 година аз имах подобен проблем. Това беше първото ми посланическо предопределение. През 2010 година още веднъж е имало. Има неясноти към използването на нормативната база. Това не е водело до проблеми или тежки неоправдателни присъди в предишното. В случая става въпрос, че те са ловили риба в европейски води. Рибарите не са били в териториални води. Претенциите на румънците са поради улова на акула, който съгласно тях е неразрешен в този интервал. В случая Румъния се пробва да приложи нейното право в европейски води, само че съдът би трябвало да реши “, акцентира служебният външен министър.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР