Има емигранти, които се връщат у нас единствено по емоционални

...
Има емигранти, които се връщат у нас единствено по емоционални
Коментари Харесай

Пловдив събира майка и дъщеря от два континента

Има емигранти, които се връщат у нас само по прочувствени аргументи. Майка и щерка, които живеят на разнообразни континенти, всяка година си вършат срещи в Пловдив, нормално през лятото. Донка Цезар Кордова живее в столицата на Перу - Лима, а щерка й Анжелина Саперстейн - в Лондон.

Чакам с неспокойствие нашите срещи в България, с цел да видя рожбата и внучките си. Както и да посетя родния ми Хисар и да положа цветя на гроба на родителите си. А и България ми липсва. Въпреки че повече от 40 години съм в Лима, носталгията по родината не ме е напуснала, споделя Донка Кордова.

Тя е приключила някогашния Машинно-електротехнически институт, в този момент Технически университет в София, компетентност " Машинен инженер ". Омъжва се за собствен сътрудник перуанец и след дипломирането си двамата отпътуват за Лима. За тези годин​и Донка е единствената жена инженер в Перу. Първоначално гледали на нея скептично, само че тя съумяла да се потвърди като експерт.

Признали я едвам когато по неин план била издигната първата Водноелектрическа централа в страната на инките. Голяма част от кариерата й минава като инженер на пристанището в Лима. Отделно е учител в Техническия университет в перуанската столица. Като експерт на два пъти я изпращат в Китай, където проектира два големи моста.

Дъщеря й Анжелина е омъжена за британо-американец. Двамата са предпочели да живеят в Лондон вместо в Щатите, където са неговите родители. Те също чакат с неспокойствие всяко лято, с цел да дойдат в България. Тук е мястото, където се усещаме прелестно. Мога да прегърна и да се порадвам на родителите си. Радваме се и на слънцето, което в Лондон е нищожно. Моят мъж обожава българската природа и безусловно вървим на отмора на море и на балкан.

Освен това въпреки и за малко време децата ми имат опция да поддържат връзка на български език и по този начин да затвърждават майчиния си език, споделя Анжелина. Тя и фамилията <210> ще дойдат в Пловдив в края на юли. Вече са разучили програмата на Пловдив ЕСК и са набелязали прояви, които да посетят, до момента в който са в Пловдив. А майка и татко й неотдавна дойдоха от Перу. Донка Кордова към този момент сортира предписания с български национални ястия, с които да посрещне ​любимите си хора.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР