Има едно място в Италия, което е втората Ватикана за

...
Има едно място в Италия, което е втората Ватикана за
Коментари Харесай

Втората Ватикана в Италия - образователно лоно за мнозина българи в миналото

Има едно място в Италия, което е втората Ватикана за католиците, а за мнозина българи е било просветително лоно в далечното минало, се напомня в репортаж на БГНЕС.

Лорето е град и община в италианската провинция Анкона. Историята свързва града с България - тук са се учили стотици българи, измежду които и Петър Парчевич , които по-късно слагат началото на българското Възраждане.

Градът е прочут с базиликата " Санта Каза " - място за поклонение на вярващите католици. Тази базилика е на второ място за поклонение след базиликата " Свети Петър " в Рим .

Тук се намира къщата на Света Богородица , Casa santa, на Черната Мадона. Тази къща, в която е родена и живяла Дева Мария, e превозена от Назарет в Лорето от търговците Ангели през 1291-1294 година

Интересна е легендата за преместването на Назаретския дом на Светото семейство. Този дом се състои от 3 стени. Според преданието, ангели са пренесли Къщата от Назарет до Далматинския бряг и по-късно до Лорето . Стените са с мраморна обшивка, осъществена от ренесансови майстори, по рисунки на италианския проектант и художник Браманте. Вътре в Дома, скулптура на Мария с Исус от кедрово дърво замества изгорелия в пожар оригинал.

В Лорето историята има и българска връзка. Благодарение на покровителство на първите български католически епископи Петър Солинат и Илия Маринов доста будни момчета от Чипровци и павликянски села от Дунав до Пловдив през XVII в. получават образованието си в Илирийския лицей в Лорето (известен още като " Лоретската гилдия " ). На всички тях са оттпускани 6-годишни стипендии. По-известен измежду степендиантите е Петър Парчевич .

В турските документи българите са били записвани със личното име и с името на бащата (фамилното име не е съществувало). В колежа българите са били регистрирани с фамилия формирана от бащиното име с наставка " -ич " (подобно на хърватите). Над 100 българи за минали през колегията .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР