Има един сегмент от туризма, който България упорито игнорира. Това

...
Има един сегмент от туризма, който България упорито игнорира. Това
Коментари Харесай

Туристическа ниша, от която България пропуска да спечели много пари

Има един сегмент от туризма, който България настойчиво пренебрегва. Това е така наречен dark tourism, наложил се като печеливша промишленост по света. Годишно десетки хиляди негови фенове потеглят по следите на близкото минало, с цел да се потопят в злокобната атмосфера на обезлюдени градове, изоставени автомагистрали, концлагери и затвори, превърнати в музеи, и прочие неразбираеми за всеобщия екскурзиант атракции, написа socbg.com.

Не е належащо да вървиш чак до Чернобил, с цел да попаднеш на призрачно място. Достатъчно е да отскочиш до Северозападна България. Там те чакат навяващи горест и потиснатост села и градове, тънещи в самотност и съсипия с изоставените им фабрики, разпадащите се панелки, пустеещите селскостопански постройки и… избледнелите знаци от комунизма! Подобни монументи на рухнали комунистически идеали откриваме из цялата страна.

Каква по-умилителна панорама за всеки уважаващ себе си последовател на dark tourism! Въпросът е, че стане ли дума за социалистическото ѝ завещание, страната ни се държи като свенлива госпожица.

„ Ние се срамим от комунистическото си минало, желаеме да го забравим и… да го скрием ” – изяснява 32-годишната Цветелина Цанкова – притежател на единствения профилиран туроператор у нас, който провежда така наречен „ комунистически тур за носталгици ”. И прибавя:

„ Най-вероятно в действителност не сме го преосмислили, не го одобряваме като история, като минало, а към момента го свързваме с сегашното. Когато посещават Националния исторически музей, чужденците питат за какво историята ни е показана до 1943-44 година, след което продължава с… химикалката на Георги Първанов, с която е подписал контракта ни за участие в Европейски Съюз ”.

“Фабриката е рожба на българо-съветската дружба ” гласи избледнелият девиз на призрачна сграда в родопския град Рудозем.

Цвети се чуди по какъв начин по този начин в експозицията не е отразен цялостен един значителен 45-годишен интервал, времето на тоталитаризма. „ Къде е социалистическият откъслек от историята ви? ” я питат хората. “А обясненията, че е още рано да го експонираме, тъй като би трябвало да минат най-малко 80-100 години, до момента в който го осмислим, буди неразбиране. ”- изяснява младата собственичка на туристическа организация.

А другояче dark туристите – най-вече шведи, белгийци, французи и американци, по никакъв начин не скучаят в България, тъй като тук несъмнено има какво да видят и да снимат. Цвети споделя по какъв начин чужденците изпадат във екстаз от пустеещата, оставена на произвола на времето и природата, индустриална зона на град Перник – бивш проспериращ център на стоманолеенето у нас.

Да не приказваме за Северозападна България. Развитият промишлен район по време на соца беше безусловно унищожен в годините на прехода. Доколко тези „ забележителности ” обаче са знак на 45-годишната тоталитарна страна или са по-скоро белег на последвалите 25 години непосилен, несъстоял се либерален преход, е въпрос на персонално пояснение.

В соцмаршрутите на чужденците се вписва Паметникът на руската войска в сърцето на София, както и издигнатите в средата на ХХ век язовири, „ погълнали ” цели селища, дружно с църквите им. Пътешествениците преглеждат характерен апартамент в нашенска панелка, отбиват се в оживял през годините на демокрацията хоремаг, с цел да си купят лимонени резенки и да видят какво значи празен магазин.

Но когато упорстват да посетят някой музей на комунизма, остават разочаровани, щом схванат, че подобен в България няма. „ Питат ни по какъв начин по този начин всички някогашни соцстрани си имат музеи, които разобличават тоталитаризма, само че не и България ” – споделя Цвети и прибавя, че постоянно ѝ задавали следния въпрос: „ Не можем ли да посетим някогашния концлагер на дунавския остров Белене? ”.

За жал от концлагера няма непокътнати здания и пространства. Защо ли? Истината е, че по света хората са привикнали, такава информация да не се крие. “В останалите посткомунистически страни е необятно публикувано визията, че историята би трябвало да се помни, с цел да не се повтаря. Тези страни се пробват да запазят места, които припомнят за близкото минало. ”-казва Цвети.

Хората, живели оттатък Желязната завеса, не престават да ни възприемат като „ някогашна социалистическа страна ”. Те желаят да схванат по какъв начин българите са оцелявали 45 години в еднопартийно общество със възбрана на частната благосъстоятелност, политически репресии, цензура, планова стопанска система, Държавна сигурност и прочие Оказва се обаче, че освен комунизмът буди любознание, само че годините на преход, опустошили цели региони на България.

Изоставени села с по един-двама възрастни поданици на фона на приказно красива природа, пустеещи градове с нащърбени панелки и рухнали къщи, тогавашни заводи, превърнати в руини…

Тези обекти биха могли да се трансфорат в стръв за почитателите на dark tourism и да донесат пари на страната. Стига да успеем най-накрая да се дистанцираме от годините на социализма и да проявим щипка въображение и… възприятие за комизъм.

А другояче България от дълго време участва в най-популярните профилирани уеб сайтове за мрачни пътувания. Просто е въпрос на време да преосмислим близкото си минало. Дано това не ни отнеме 80-100 години!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР