Има две частни фирми в България, които вече започнаха производство

...
Има две частни фирми в България, които вече започнаха производство
Коментари Харесай

Ген. Съби Събев: Въпросът с помощта за Украйна трябва да стои на общественото внимание и дори да се насърчава

Има две частни компании в България, които към този момент започнаха произвеждане в по-малки количества на 155-милиметрови снаряди по натовски стандарт. Това сподели в аудиокаста на " Фокус " " Това е България " ген. Съби Събев, първият народен боен представител на България в Главната квартира на НАТО. " Най-вероятно в този момент, в случай че фактически са получили такава поръчка, те ще засилят своето произвеждане. ВМЗ-Сопот също би трябвало да влага и да пренастрои своите поточни линии за произвеждане на 155-милитрови артилерийски снаряди. Така че България има избрани потенциал, начален, да създава и тя към този момент създава в лимитирани количества. Остава въпросът да се разшири и с ВМЗ-Сопот, където има благоприятни условия за по-разширено произвеждане на този вид муниции. Още повече че следва и прекосяването на нашата артилерия на натовския диаметър 155 мм. Но най-вероятно ще продължи и производството на останалите видове досегашните артилерийски муниции, защото явно имаме пазар за тях ", сподели ген. Събев. 

По думите му, Украйна е жертва на широкомащабна експанзия и ние дълго се колебаехме, въпреки че изнасяхме муниции не посредством донорски схеми, а по линия на търговията посредством трети страни и медиатори.

" Но не преставам да смятам, че България има опция да подкрепи Украйна най-малко някъде с към 32 танка за един танков батальон. По всяка възможност има опция и с артилерия да подкрепи още Украйна, най-малко с един дивизион от 18 оръдия, в това число и реактивни системи за залпов огън. Така че България не би трябвало да се колебае. Ако Украйна изпита усложнения, в този момент е моментът фактически да й се помогне. И новото държавно управление, и новото управление на Министерство на защитата още от началото, с встъпването във функционалностите си, мисля, че ясно разбират тази нужда и вършат всичко допустимо да се усили военната помощ за Украйна. Предстои несъмнено и един забележителен пакет от към 100 броя остарели бронетранспортьори, които явно ще подкрепят в избрана степен Украйна. Но нямат информация до каква степен е стигнала тяхната подготовка ", уточни ген. Събев. 

Според него, към този момент настава смяна в този нестабилен метод на България и до края на годината ние ще забележим, че действително към този момент страната ни ще е оказала много забележителна военна помощ за Украйна. Няма потребност да се крие и би трябвало да бъдем безусловно транспарантни в това отношение, както към нашите съдружници и сътрудници, по този начин и към нашата общност, счита ген. Събев. Този въпрос би трябвало да стои на публичното внимание непрекъснато и даже да се предизвиква държавното управление за по-активно осъществяване на тази помощ и по-своевременно. Тази помощ е значима, тъй като загубата на войната от Украйна значи и повишение на риска от необятен спор след нея.

" Руските нападателни планове няма да приключат с вероятно една победа над Украйна, тъй като с успеха нараства и апетитът, както се споделя. Така, че Украйна води една безусловно обективна война. Тя се нуждае и има право на интернационална помощ, с цел да отхвърли тая експанзия, да възвърне териториалната си целокупност. За страдание, доста, доста огромен е съперникът на Украйна и напъните би трябвало да бъдат извънредно огромни. Най-вероятно и жертвите ще бъдат огромни. Но Украйна е изпълнена с решителност. Аз мисля, че мотивацията и бойният дух на Украинските въоръжени сили са няколко степени над съветските и фактът, че Русия не съумява да надвива е доста явен знак, че Украйна в последна сметка ще позволи сполучливо тази война в своя изгода. Международното право е на нейна страна. Липсват й задоволително средства. Както виждаме, и тази атака, бавният й ход – една от аргументите е, че не бяха доставени навреме нужните количества въоръжение, от които тя съобщи, че има потребност, с цел да организира една сполучлива контраатака. Но следва приемането на американски танкове " Абрамс “, най-вероятно в края на август или най-късно при започване на септември. Предстои приемането и на друга помощ, в това число разминираща техника, муниции, артилерия. Жалко, че към този момент не се реши въпроса с даването на бойни самолети на Украйна, за които тя от дълго време пледира и моли западните съдружници, само че стартира образованието на украински летци на самолети F-16 и се допуска, че до края на годината, най-късно при започване на идната Украйна ще има минимум две ескадрили F-16. Така че бавното даване на тази помощ някак си усилва продължителността на тази война, което несъмнено, е нежелателно, тъй като от продължителна война или заледяване на тази война интерес има най-много Руската федерация, а не Украйна. Аз чакам късната есен да има по-решителен резултат в тази контраатака, която организират Украинските военни сили сега ", добави ген. Съби Събев. 

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР