Има доста проблемни моменти в текста за промени в Конституцията,

...
Има доста проблемни моменти в текста за промени в Конституцията,
Коментари Харесай

Проф. Пламен Киров: Има доста проблемни моменти в текста за промени в Конституцията

Има много проблематични моменти в текста за промени в Конституцията, който беше гласуван на първо четене. Надявам се с общи старания да бъдат изяснени, в случай че не ще се наложи Конституционният съд да ги обяснява. Това сподели в студиото на “Денят стартира ” проф. Пламен Киров – учител по конституционно право.

Той вижда няколко съществени проблеми в гласуваните промени. Дали се нарушава конституционният принцип за единение на правосъдната власт, попита той и изясни:

“Защото имаме едно триединство от съд, прокуратура и разследване в границите на правосъдната власт и обединен орган на администрация на правосъдната власт в лицето на Висш съдебен съвет. Сега се появяват два независими съвета - Висш съдебен съвет и един примитивен прокурорски съвет. Освен това се появява един независим орган - инспекторат, който до момента беше спомагателен орган на Висш съдебен съвет, а в този момент е независим състезател на полето на правосъдната система. ”

Според него, това “разграничаване на препоръките, преграждането на активността, изключително на кадровата функционалност на правосъдната власт, сред съд, прокуратура и разследване и основаването на “Франкенщайн ” на правосъдната власт в лицето на инспектората ” може да “влезе в напрежение с решение №3 от 2003 година за формата на държавно ръководство ”:

“Тоест дали актуалният парламент е способен да извърши тези промени или за това е належащо свикването на Велико Народно заседание. Това е първият спор, който може да бъде подложен пред Конституционен съд. ”

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР